• Kuipershof 4, het oude waterschap kantoor.
• Kuipershof 4, het oude waterschap kantoor. Foto: Martin Kugel

Nieuwe woningen in plaats van leegstand in Geldermalsen

Nieuws 3.739 keer gelezen

GELDERMALSEN • De gemeente wil twee van haar lege kantoren in Geldermalsen veranderen in woonruimtes. Afgelopen week zijn de bewoners door middel van een brief geïnformeerd.

Het gaat om twee ruimtes: Het oude waterschap kantoor aan de Kuipershof 4 en het oude politiebureau aan de Van Dam van Isseltweg 10.

Het oude waterschap kantoor

Het college wil het oude waterschap kantoor verbouwen en er woonvoorzieningen van maken. Het gaat hierbij om kleinschalige woningen. De voorkeur voor bewoners gaat uit naar jong volwassenen die maatschappelijk of lokaal verbonden zijn aan Geldermalsen en omgeving.

Het pand is in goede staat qua isolatie, technische installaties en veiligheid. Maar om er woningen van te maken is er volgens de gemeente nog een flinke verbouwing nodig. Hoeveel woningen er kunnen komen is nog niet bekend. De gemeente stelt eerst een architect aan om met een voorstel te komen voor het precieze plan.

Het oude politiebureau

De kosten om het politiebureau te verbouwen tot woonruimtes zijn hoog. Er zijn veel onbruikbare ruimtes, er is een slechte isolatie en het is niet goed onderhouden in de afgelopen tijd. Daarom wil de gemeente het pand slopen en de grond verkopen. De verkochte grond wordt dan gebruikt voor woningen die bij de omgeving passen. 

Omgevingsplan wijzigen

Op dit moment is het plan voor de grond waar beide gebouwen op staan: Een maatschappelijke functie. Om er woningen op te mogen bouwen, moet dit plan veranderd worden. Het veranderen van het omgevingsplan wordt binnenkort aan de gemeente voorgelegd. 

Binnenkort is er een bijeenkomst voor de buurt. In deze bijeenkomst geeft de gemeente meer informatie over de plannen en kunnen bewoners ook ideeën aandragen. De uitnodiging voor deze bijeenkomst volgt nog.    

West Betuwe is met meerdere woningbouwprojecten bezig. Er staan volgens de voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) 730 gebouwen in West Betuwe leeg. Dat komt neer op 3,2 procent van alle gebouwen. Volgens het CBS staat een ruimte leeg als er op 1 januari niemand in woonde, het niet door een bedrijf gebruikt werd en er geen gebruiker in het waardering onroerende zaken register (WOZ-register) stond ingeschreven. Het aantal leegstaande ruimtes in West Betuwe is hoger dan het gemiddelde in Nederland.

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden