• Foto ter illustratie.
• Foto ter illustratie. Foto: stock

Geld voor de isolatie van de buurt Laageinde-Tuindorp

Nieuws 820 keer gelezen

GELDERMALSEN • De buurtvereniging Laageinde-Tuindorp wil samenwerken voor een duurzame buurt. De bewoners proberen subsidies te krijgen voor het isoleren van elk individueel huis, maar ook voor goede begeleiding en onafhankelijk advies. Zij zijn daarmee één van de eersten die meedoen aan de warmtetransitie plannen van gemeente West Betuwe.

De voorzitter van de buurtvereniging, Hans Timmerman, wilde weer wat meer leven in de buurt krijgen. “Ik wil graag meewerken aan een bloeiende buurt.” Om dit voor elkaar te krijgen zijn de speeltuinvereniging en de buurtvereniging samengegaan. Inmiddels zijn er meer plannen gemaakt voor een betere buurt. Eén van die plannen is het isolatieplan. Dit als eerste stap om gezamenlijk op te trekken in de warmtetransitie.

De buurt Laageinde-Tuindorp bestaat uit ongeveer 120 huizen, veel zijn gebouwd rond 1920. Dit betekent dat veel huizen niet goed geïsoleerd zijn.

Individuele aandacht

Het idee is dat er naar elk individueel huis wordt gekeken. Daarna wordt er voor elk huis een isolatieplan gemaakt. Vervolgens wordt er gekeken naar het gezamenlijke plan om zo op een goedkope manier de isolatie voor al deze huizen voor elkaar te krijgen. Deze plannen worden onder andere financieel ondersteund door het Energieloket West Betuwe, namens de gemeente.

Twee grote voordelen

Timmerman is enthousiast over het feit dat er twee grote voordelen zijn aan het gezamenlijk aanpakken van het isolatieprobleem. “Door het gezamenlijk te doen, kan het Energieloket makkelijk en goed kijken naar de mogelijke opties en blijven de kosten lager. Daarnaast is er meer oog voor alle bewoners. Daardoor kijken we naar mogelijkheden zodat iedereen in de buurt mee kan doen, dus ook inwoners met weinig geld.”

De tijdlijn

De buurtvereniging hoopt de eerste subsidie voor juni  aan te kunnen vragen, daarna wil de buurtvereniging het daadwerkelijke plan binnen een jaar maken en hopen ze in de zomer van 2026 te beginnen met de isolatie.

Toekomstplannen

Nadat de isolatie geplaatst is, wil de buurtverenging kijken naar het gasvrij maken van de wijk. Om dit te doen wordt er gekeken naar collectieve warmtevoorzieningen zoals een warmtenet of specifieke warmtebronnen. Ook dit zal in samenwerking met de gemeente gedaan worden.

“Maar laten we met stap 1 beginnen, de isolatie”, laat Hans Timmerman weten.

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden