• De 26 dorpen tocht vanuit Rhenoy.
• De 26 dorpen tocht vanuit Rhenoy. Foto: Aangeleverd

Wielerronde van Rhenoy rijdt door heel West Betuwe

Nieuws 1.115 keer gelezen

RHENOY • Over twee weken is het zover, de jaarlijkse wielerronde van Rhenoy. Voorzitter Hartger Brasjen van Stichting Wielerronde Rhenoy: “Een mooie route door dorpen en over dijk- en polderweggetjes.”

Zaterdag 25 mei is de achtste editie van de Wielerronde. Het bestuur is druk met de laatste voorbereidingen en ze hebben er zin in. Brasjen: “Het doel is om mensen in contact te brengen met de omgeving van Rhenoy en bewoners uit de buurt te laten zien hoe makkelijk het is om van bijvoorbeeld Rhenoy naar Geldermalsen te fietsen.”

“In de topjaren deden er achthonderd deelnemers mee, dit jaar hopen wij op minsten vijfhonderd deelnemers.” 

Er zijn vier verschillende routes. 50 kilometer, 80 kilometer, 100 kilmeter en 130 kilometer. De 80 kilometer is dit jaar voor het eerst toegevoegd. “Deze route is ook te rijden voor normale fietsen of bijvoorbeeld e-bikes.” Naast deze routes is er voor kinderen de ‘Dikke Banden Race’.

Dikke Banden Race

De dikke banden race is voor kinderen van twee tot twaalf jaar. Deze race bestaat al meer dan veertig jaar en  onder de deelnemers wordt een fiets verloot. “Het is heel grappig om te zien, je ziet kinderen van twee jaar op een loopfiets en helm strijden voor de winst.” 

“Het heet de ‘Dikke Banden Race’ omdat het kinderen zijn die op normale fietsen racen, en niet op racefietsen: dus op dikke banden.”

Hoogtepunten

Eén van de mooiste stukken van de wielerronde vindt Hartger Brasjen het stuk over Landgoed Mariënwaerdt. Brasjen benadrukt dat het geen wedstrijd is. “Iedereen kan meedoen, het is geen wedstrijd. Wij vertellen de wielrenners altijd om niet te hard door de dorpen te rijden en niet in te grote groepen, want het moet wel leuk blijven.”

Het bijzondere aan de 100 en de 130 kilometer route is dat ze alle 26 dorpen van gemeente West Betuwe passeren. 

Belangrijke punten

Inschrijven kan op de dag zelf op de start/finish locatie in de Betuwe Poort (Kornelis van Wijnenstraat 1, Rhenoy). Ook kan men nu al inschrijven via: www.fietssport.nl/toertochten/55972/26-dorpentocht-west-betuwe-2024 . Inschrijven kost acht euro voor leden van NTFU en leden van de Vereniging Dorpsbelangen Rhenoy. Niet-leden betalen tien euro.

Een gedeelte van het inschrijfgeld gaat naar de stichting Spieren voor Spieren, omdat de stichting het iedereen gunt om prettig te kunnen bewegen.

Meer informatie via: www.wielerronderhenoy.nl/dorpentocht/

Anne Ruth den Hertog

• De dikke banden race.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden