• De eerste perenbomen worden aan de A15 geplant.
• De eerste perenbomen worden aan de A15 geplant. Foto: Betuwefotograaf.nl

De eerste perenbomen van het project ‘De Langste Boomgaard’ staan langs de A15

Nieuws 1.812 keer gelezen

GELDERMALSEN • De aanplant van de eerste perenbomen aan de A15 bij de afslag Geldermalsen is begonnen. Deze perenbomen zijn het begin van de Langste Boomgaard.

Dit is een project voor het vergroenen van de A15 met eigen DNA, oftewel fruitbomen en laan-en sierbomen. Het zag er lang naar uit dat het deze winter niet ging lukken. De aanhoudende regen zorgde telkens voor onwerkbare situaties. Na wikken en wegen heeft fruitteler Johan de Ruiter besloten dat de twaalf jaar oude perenbomen vanuit Erichem toch nog naar de A15 kunnen verhuizen. Fruitteler Gerard Tetteroo uit Meteren, die het onderhoud gaat verzorgen, zal ze deze zomer extra water geven. 

In 2017 won Caro Agterberg met het project de Langste Boomgaard, de prijsvraag ‘Maak Gelderland Mooier’ uitgeschreven door de Provincie Gelderland. Daarna volgde een lange weg langs de stakeholders.
Het project werd verrast door de Regionale Energie Strategie (RES), waarin de gemeenten dezelfde locaties aan de A15 aanwezen voor het opwekken van duurzame energie.

Bij afslag Geldermalsen ligt inmiddels al een zonneveld. Op het deel buiten de hekken van dit park, kan de Langste Boomgaard toch beginnen. Het ziet ernaar uit dat de komende maanden bekend wordt, welke percelen aan de A15 vrij komen voor de Langste Boomgaard. Maar het begin is er. Stichtingsvoorzitter Josan Meijers heeft samen met Fruitteler Johan de Ruiter de eerste van de vijftig bomen geplant. Deze bomen zullen waarschijnlijk binnenkort in bloei staan.

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden