• Meer investeren in jongeren.
• Meer investeren in jongeren. Foto: Stock

Meer geld voor jongerenwerk om hulpverleningstrajecten te voorkomen

Nieuws 718 keer gelezen

GELDERMALSEN • In 2023 en 2024 is er extra geld gegaan naar jongerenwerk. Dit heeft een positief effect gehad volgens het college. Daarom overweegt het college of er standaard meer geld in jongeren geïnvesteerd kan worden. 

In West Betuwe bevinden zich 6548 jongeren tussen de vijftien en vijfentwintig jaar oud.  In 2022 stelde GroenLinks, PvdA en VVD dat er meer geld naar jongerenwerk moest gaan. Hierdoor hebben jongerenwerkorganisaties Connect2Jeugd en Mozaïek Welzijn in 2023 en 2024 extra middelen ontvangen, die onder andere zijn ingezet voor het coachen van jongeren. 

Tot 2022 waren er voor jongerenwerkers erg weinig uren beschikbaar. De uren die er waren moesten verdeeld worden over 26 kernen. Vanaf 2023 kregen de jongerenwerkers meer uren en konden zij meer jongeren bereiken, een vertrouwensband met de jongeren opbouwen en er voor zorgen dat minder jongeren hulpverlening nodig hadden. 

De jongerenwerkers in West Betuwe hebben zich gericht op verschillende thema’s, zoals groepswerk, jongerencoaching, inloopvoorzieningen, online aanwezigheid en veiligheid. Door deze uitbreiding is er meer tijd voor verdieping en ondersteuning, en hebben jongerenwerkers gemerkt dat zij een rol vervullen als ondersteuners en vertrouwenspersonen voor jongeren in moeilijke thuissituaties. Bovendien hebben zij meer tijd om zowel op straat als online met jongeren te communiceren. Er is ook ingezet op een nauwe samenwerking tussen jongerenwerkers, de politie en de gemeente.

Door de investering in jongerenwerkers probeert de gemeente te voorkomen dat jongeren in dure hulpverleningstrajecten terecht komen. Op deze manier wordt de samenleving behoed voor onnodig hoge kosten voor (jeugd)zorg, politie en justitie.

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een omwonende en wethouder Wil Kosterman op de sociale sofa.
Onthulling van de sociale sofa bij het gemeentehuis Nieuws 21 uur geleden
• Het Platform Toegankelijk West Betuwe.
Overzicht toegankelijke plekken in West Betuwe: Een plek zonder sociale en fysieke drempels Nieuws 23 uur geleden
• Verschillende vechtsporten werden beoefend.
Vechten en verdedigen in Asperen bij de vierde International Martial Arts Hall of Fame Nieuws 16 apr, 07:01

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden