• Een uil (geen ransuil)
• Een uil (geen ransuil) Foto: nl.123rf.com

Ransuil uit Vuren speelt hoofdrol tijdens raadsvergadering

Nieuws 1.119 keer gelezen

GELDERMALSEN • Acht jaar lang wordt er gewerkt aan een plan voor Sportlaan 8 in Vuren. Deze week leek het erop dat dit plan er nog steeds niet doorheen zou komen vanwege ransuilen. Maar na veertig minuten overleg werd het plan aangenomen.

In 2016 heeft gemeente Lingewaal toestemming gegeven om kassen te slopen en een extra huis te bouwen op Sportlaan 8. Daarna is er heel lang niets gebeurd, omdat de eigenaar niet genoeg had aan één woning. Vervolgens zijn er meerdere verzoeken geweest, maar zijn deze verzoeken later weer ingetrokken.

In 2020 besloot gemeente West Betuwe het originele verzoek, kassen slopen en een woning bouwen, toe te staan. Ook is de eigenaar van het stuk grond veranderd. Naast dit verzoek wil de gemeente ook een keermogelijkheid bouwen, omdat er op dit moment een gevaarlijke verkeerssituatie gaande is. Zeker omdat v.v. Vuren aan deze weg ligt en er regelmatig een vuilniswagen van Avri rijdt. 

Omdat er geen keermogelijkheid op deze doodlopende weg is, moeten de Avri wagens achteruit de N830 opdraaien. Bij dit verzoek hoort ook de kap van een aantal sparren. “In deze bewuste sparren wonen ransuilen”, stelt een bewoner aan de Sportlaan.

Deze bewoner kwam begin van de maand naar de raadsvergadering. Zij had ransuilen in de bomen gezien en er foto’s van gemaakt. Als er ransuilen in een boom wonen, mag de boom wettelijk niet gekapt worden. Dit was dan ook de reden dat de bewoner naar de vergadering toe kwam. 

Wethouder Jacoline Hartman beloofde na deze vergadering contact met haar op te nemen om te praten over de ransuilen situatie.

Lydi Groenewegen (GL) is bij de bewoner langsgegaan. “Ik heb de foto’s van de bewoner gezien, ik kon zien dat ze vanuit haar huis genomen waren.” 

Ook vertelde de bewoner aan Groenewegen: “Ik vind het jammer dat er nadat ik naar de vergadering (van 12 maart) was gekomen om te praten over de ransuilen, niemand contact met mij heeft opgenomen en dat mijn inbreng in twijfel is getrokken.”

Als er ransuilen in de boom wonen, mag de boom wettelijk niet gekapt worden. Daarom sprak Groenewegen de wethouder toe: “Beschermde vogelsoorten verdienen het om beschermd te worden, elk nest telt. Bezorgde burgers verdienen het om serieus genomen te worden, elke burger telt.”

Wethouder Jacoline Hartman antwoordde: “Ik heb geprobeerd in contact te komen met deze bewoner, maar mijn e-mails bleven onbeantwoord. Daarnaast vind ik uilen belangrijk en het wel of niet kappen van de sparren staat het plan van Sportlaan 8 niet in de weg.”

Na 40 minuten praten over de ransuilen en acht jaar wachten is de wijziging van het bestemmingsplan van Sportlaan 8 unaniem aangenomen.

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden