• Vaccinatie bij kinderen
• Vaccinatie bij kinderen Foto: Aangeleverd

Wethouder De Geus: ‘Laat kinderen vaccineren’

Nieuws 700 keer gelezen

GELDERMALSEN • Wethouder Zorg Jan de Geus, is bezorgd over de gevolgen nu steeds minder inwoners hun kinderen laten vaccineren tegen infectieziekten zoals kinkhoest, mazelen en bof. 

Hij roept ouders op om hun kinderen (alsnog) te laten vaccineren zodat de vaccinatiegraad in de gemeente snel omhoog gaat.

De Geus: “Sante heeft ons laten weten dat er in de afgelopen week meer vragen zijn gesteld en er meer vaccinaties zonder afspraak zijn gegeven. Waaronder ook kinderen ouder dan veertien maanden die nog geen vaccinaties gehad hebben. Dat is goed nieuws. We hopen dat er meer ouders (inhaal)vaccinaties komen halen. Om kinderen goed te beschermen tegen de meeste infectieziekten is namelijk een vaccinatiegraad van minstens 90 procent nodig.”

Tegen de bof, mazelen en rode hond (BMR) is in Nederland gemiddeld 89,4 procent beschermd. Dat percentage ligt in West Betuwe lager met 85,8 procent.

De Geus beseft dat vaccineren een vrijwillige keuze is. “Ik wil niemand tegen het zere been schoppen, maar ik vind het een publieke verantwoordelijkheid voor alle volwassenen om elkaars kinderen te beschermen. Hoe lager de vaccinatiegraad, hoe hoger de kans op besmetting met deze levensbedreigende ziektes. Alle kinderen in onze gemeente moeten gezond kunnen leven.” Meer informatie via Santé.

In West Betuwe is al jaren extra aandacht voor het vaccineren. Er zijn veel vaccinatielocaties in de gemeente. Op het consultatiebureau in Geldermalsen kan iedere dag van de week een afspraak gemaakt worden voor een vaccinatie. Ook is er 2x per week een inloopspreekuur waar geen afspraak voor nodig is. In Asperen is Sante 2 dagen per week geopend. Als het voor ouders echt een probleem is om naar de vaccinatielocatie te komen is het mogelijk om een huisbezoek in te plannen. Bij Sante is het ook mogelijk om kinderen jonger dan 14 maanden te vaccineren. Meer informatie hierover via Sante. Voor kinderen vanaf 4 jaar verzorgt de GGD de vaccinaties vanuit het Rijksvaccinatieprogramma.

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden