Henk en Kees van Noord met één van de samenwerkende boeren, Frans van Giessen.
Henk en Kees van Noord met één van de samenwerkende boeren, Frans van Giessen. Foto: Anne Ruth den Hertog

Biogas uit mest: het Stimuleringsfonds maakt het mogelijk

Nieuws 1.616 keer gelezen

HELLOUW • De broers Kees en Henk van Noord uit Hellouw zijn sinds 2008 bezig met hun Stichting Rivierenland Van Morgen (SRVM). Met SRVM helpen zij veehouders om hun bedrijf duurzamer te maken door middel van mestvergisters. Afgelopen jaar hebben zij geld uit het stimuleringsfonds gekregen om een nieuw project op te starten.

Met dit nieuwe project werkt SRVM samen met boeren uit de omgeving om dagverse mest te vergisten. Op deze manier worden ammoniak en methaanuitstoot in de stal worden verminderd en ontstaat groen gas. 

Het gevallen project uit Haaften

Tot 2016 waren de broers bezig met een project in Haaften. Het plan was om een grote mestvergister in Haaften te plaatsen. Deze vergister zou genoeg stroom opwekken om een nieuwe wijk in Haaften op biogas te laten draaien. In de wijk zouden speciale ketels komen zodat het biogas direct in het huis gebruikt kon gaan worden. Maar, vertelde Kees: “De coalitie viel, de wethouders wisselden en de fusie om gemeente West Betuwe te vormen was gaande. Dat is dan ook de reden dat dit project niet door ging.”

Regionaal Stimuleringsfonds

“Nu zijn we bezig met een nieuw project in Bommelerwaard. Hiervoor hebben we geld gekregen van onder andere het Regionaal Stimuleringsfonds (RSF).” 

Tot en met 15 mei kunnen ondernemers en inwoners uit Rivierenland weer een aanvraag indienen voor 2024. “RSF heeft ons geholpen, het zijn net de opstartkosten die nodig waren om het project van de grond te krijgen.”

Afgelopen maand hebben de broers hun eindrapportage naar het RSF gestuurd, waarin ze verantwoorden hoe het geld dat zij van het fonds hebben ontvangen is besteed.

Van mest naar gas

Zeventien veehouders die in de buurt van elkaar wonen hebben een vergunning voor een vergister op het boerenerf aangevraagd. Het mest wordt in de vergister verzameld. Hierin zitten bacteriën die van de mest biogas maken.

Het gas wordt met speciaal aangelegde leidingen naar een verzamelpunt geleid. Hier wordt het biogas gezuiverd zodat het in het openbare gasnet gepompt kan worden.

“De boeren zijn gemotiveerd om de mest zo snel mogelijk in de vergister te krijgen. Hoe verser de mest is, hoe meer gas het oplevert en hoe minder methaan in de lucht komt, win-win-win dus.”

Nadat al het gas uit de mest is wordt de overgebleven mest verdeeld in een vloeibaar en een droog deel. Het vloeibare deel kan gebruikt worden als mest. “Op deze manier hoeft er ook geen kunstmest meer gebruikt te worden en wordt de grond sterker, want kunstmest is helemaal niet goed voor de grond.”

Subsidies van het Rijk

Naast dat de biogas geld oplevert geeft het rijk subsidies voor bedrijven die duurzame energie opwekken. Het Stimuleringsprogramma voor Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) vergoedt het verschil tussen de kosten die gemaakt worden om duurzame energie te maken en de marktwaarde van de energie die geleverd wordt.

Acht van de zeventien veehouders hebben een subsidie van SDE++ toegewezen gekregen. Deze acht bedrijven kunnen binnen vijf tot zeven jaar hun geïnvesteerde geld terug verdienen en winst maken op het biogas.

De bedrijven die meedoen zijn niet alleen melkveebedrijven, maar ook houders van varkens, geiten en paarden.

Mest in de ketel

De broers leggen de laatste hand aan de voorbereidingen om het leidingnetwerk aan te leggen. Ook praten zij met verschillende gas inkopers. Een van de inkopers waar zij mee praten is Betuwewind. “Het zou toch mooi zijn als wij het biogas aan Betuwewind kunnen verkopen. Op deze manier kan het gas in de regio blijven, waardoor er straks omgezet biogas door de huizen van bewoners uit de regio loopt.”

Om aanspraak te maken op het stimuleringsfonds, kan men op de volgende website kijken voor meer informatie.

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden