• De E-Waste Race is gestart op basisschool De Terebint in Wamel.
• De E-Waste Race is gestart op basisschool De Terebint in Wamel. Foto: Aangeleverd

Kinderen verzamelen elektronisch afval tijdens de E-waste Race

Nieuws 724 keer gelezen

RIVIERENLAND • Tien basisscholen uit Rivierenland doen van 4 tot en met 28 maart mee een de E-waste Race. Tijdens deze wedstrijd gaan de scholen de strijd met elkaar aan om zoveel mogelijk elektronisch afval (e-waste) bij mensen uit de buurt op te halen. De klas die het meeste elektronisch afval inzamelt, wint een schoolreisje naar het NEMO Science Museum in Amsterdam. 

Wethouder Evert Jan Slootweg van gemeente West Maas en Waal trapte de race donderdagochtend 29 februari officieel af op basisschool De Terebint in Wamel. Avri organiseert de E-waste Race in samenwerking met Weee Nederland en Wecycle.

Leuk en leerzaam
De E-waste Race is leuk én leerzaam. Van sommige apparaten kan zelfs 95% van de onderdelen worden hergebruikt.

Voor de race start, is er op iedere school een gastles over het belang van reduce, reuse en recycle. Dus minder en bewust kopen, hergebruiken, repareren en recyclen.  

Avri haalt de ingezamelde e-waste op bij de scholen en zorgt ervoor dat de grondstoffen in de apparaten opnieuw worden gebruikt.

De deelnemende scholen
OBS Prins Willem Alexander uit Beusichem, PCB De Bron uit Bruchem, PDB De Rank uit Kerkwijk, Sébaschool uit Ochten, CBS de Hoeksteen uit Well, Oranje Nassauschool (locatie Molenzicht) uit Culemborg,

OBS de Rietschoof uit Opijnen, Prins Willem Alexanderschool locatie West uit Tiel, Basisschool De Terebint uit Wamel en Basisschool De Wegwijzer uit Nederhemert doen mee aan de E-waste Race.

Inwoners kunnen meedoen
Bewoners die in de buurt wonen van de deelnemende scholen kunnen hun elektronisch afval tussen 4 en 28 maart laten ophalen. Aanmelden kan op: www.ewasterace.nl. De kinderen komen het dan bij de mensen thuis ophalen.

Voorbeelden van elektronisch afval zijn een oud toetsenbord, kapotte waterkoker of een defect mobieltje. Maar denk ook aan oude of kapotte kabels en adapters. 

Eigenlijk gaat het om alle kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of waar een batterij in heeft gezeten. Inktcartridges en batterijen vallen niet onder e-waste. 

Als dank voor de bijdrage krijgen de bewoners kortingscodes voor mooie duurzame producten.

Inleveren is altijd mogelijk bij de Avri
Los van de E-waste Race kunnen inwoners hun oude elektrische apparaten ook altijd gratis inleveren op een van de Avri-milieustraten.

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden