• West Betuwe heeft een herstelplan voor de zorg nodig.
• West Betuwe heeft een herstelplan voor de zorg nodig. Foto: ter illustratie

West Betuwe heeft focus op zorg; maar herstelplan zorg is nodig

Nieuws 637 keer gelezen

WEST BETUWE • De zorgkosten in het sociaal domein stijgen landelijk al enkele jaren. Er is steeds meer zorg nodig en dat kost geld. Dat geldt ook voor West Betuwe. Op dit moment heeft de gemeente 1,8 miljoen euro overschrijding op de kosten voor jeugdhulp en Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). 

Overschrijding in de zorgkosten
Het college van burgemeester en wethouders kreeg onlangs zicht op de overschrijding in de zorgkosten. Het stuurt daarom direct aan op een herstelplan. Dit plan helpt om de zorg te kunnen uitvoeren waar nodig en tegelijkertijd betaalbaar te houden.

Stijging jeugdhulp
Landelijk stijgen de kosten voor jeugdhulp, het is een trend van de laatste jaren. In West Betuwe is niet zozeer een toename in aantal jeugdigen, maar in kosten die nodig zijn om jongeren de juiste zorg te bieden. Het gaat dan vaak om de zwaardere en specialistische vorm van zorg.

Jeugdhulpverplichting
Het is één van de grootste kostenposten van een gemeente. Volgens wethouder Zorg Jan de Geus is de wereld helaas niet maakbaar. “We hebben een jeugdhulpverplichting en willen jeugdigen zo goed mogelijk ondersteunen. Het is maatwerk wat je niet goed kunt begroten.”

Adviesbureau
In november 2023 vroeg de gemeente adviesbureau Berenschot om in beeld te brengen wat de gemeente kan doen om kosten te besparen over meerdere jaren. Het was toen nog niet duidelijk dat het zorgbudget werd overschreden.

Adviesrapport
Inmiddels heeft de gemeente zicht gekregen op de overschrijding en de resultaten daarvan worden meegenomen in het concept adviesrapport. Daarin valt te lezen dat er mogelijkheden zijn om kosten te verlagen. En dat er een betere focus nodig is op de randvoorwaarden.

Herstelplan
Het college geeft dan ook de opdracht aan de directie om een herstelplan te maken. ‘Want het moet en kán anders’, vindt De Geus. “Het gaat om een andere inrichting van zorg, het is een omslag. Ik wil weten aan welke knoppen we precies kunnen draaien.”

Anders aanpakken
“Het adviesbureau brengt dit nu voor ons in beeld. Het rapport is nog niet definitief. Maar we zien nu al dat het naast kosten, onder andere ook gaat om de arbeidsmarkt en sturing. We gaan het anders aanpakken en ik neem daarin de regie.”

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden