Afbeelding

26ste Matthäus Passion Gorinchem op Goede Vrijdag

Nieuws 719 keer gelezen

GORINCHEM • Op Goede Vrijdag 29 maart zal in de Grote Kerk in Gorinchem voor de 26ste keer de Matthäus Passion van J.S. Bach worden uitgevoerd.

De Matthäus Passion vertelt het verhaal van de laatste dagen van Jezus’ leven. Een zestal solisten zal hierin zijn stem laten horen. 

Deelnemers en koren
Lauren Armishaw zingt de sopraanpartij, Esther Kuiper alt. Peter Vos zal de rol van evangelist vertolken en Ronald Dijkstra zingt de christuspartij. Dan zijn daar nog Milan Faas, tenor, en Willem de Vries, bas. De instrumentele begeleiding zal worden verzorgd door barokorkest Florilegium Musicum.

De meewerkende koren zijn van Gorcumse komaf. Op de eerste plaats het projectkoor dat ressorteert onder de Christelijke Oratorium Vereniging Gorkum; het projectkoor heeft leden uit Gorinchem en de wijde omgeving. Voor het eerst dit jaar werkt het Gorcum Boys Choir mee aan de Matthäus Passion; dit koor bereidt zich onder leiding van hun dirigent Jeroen Bal voor op het concert.

Dirigent Toon de Graaf
Dirigent Toon de Graaf heeft de algehele muzikale leiding over de uitvoering van deze Matthäus Passion. Samen met Florilegium Musicum, dat speelt op historische instrumenten of op kopieën ervan, streeft hij naar een authentieke uitvoering. 

Hij besteedt veel aandacht aan dynamiek en expressie in de muziek en de tekst. Dit leidt tot een bezielde uitvoering van de Matthäus Passion.

Lokale steun
De jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion zou niet mogelijk zijn zonder de lokale steun. Zo subsidieert de gemeente Gorinchem de Matthäus Passion en zijn er veel bedrijven en particulieren die op uiteenlopende manieren bijdragen.

Bestuurswisseling
De organisatie van deze concerten is in handen van de Stichting Evenementen Alblasserwaard en Land van Heusden en Altena. Binnen het bestuur hiervan heeft het afgelopen jaar een aantal wisselingen plaatsgevonden.

De heer W. B. J. Funk (voorzitter), de heer J.M. de Graaf (penningmeester) en mevrouw N.J. Dieleman – Kirpestein (secretaris) namen afscheid van het bestuur. Zij hebben belangrijk werk verricht door jarenlang te zorgen voor een goede organisatie van de uitvoering van de Matthäus Passion. 

In december 2023 heeft de bestuursoverdracht plaatsgevonden en is er een nieuw bestuur aangetreden, bestaand uit Hélène Heule – Dieleman (voorzitter), Astrid Molenaar – Steringa, (penningmeester), Marja Roza – van Vuren (secretaris), Nico Papaïoannou, lid en Francis van Tilburg, lid.

Kaarten bestellen
Kaarten zijn online te koop via de website https://matthauspassiongorinchem.com/ of via de volgende verkooppunten: Boekhandel De Mandarijn, Primera (locatie binnenstad), Annet Flowers en Bruna.

Meer lezen?
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/378970/wordt-het-lingelandschap-wel-voldoende-beschermd-
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/379191/opvang-asielzoekers-west-betuwe-zoekt-vroegtijdig-dialoog-met

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden