• Protest tegen nieuwe Ontsluitingsweg vanuit Tiel-Passewaaij.
• Protest tegen nieuwe Ontsluitingsweg vanuit Tiel-Passewaaij. Foto: Ellis Frans-Kapma

Inwonersavond Ophemert over ontsluitingsweg

Nieuws 4.429 keer gelezen

OPHEMERT • Woensdagavond 6 maart organiseert de BCB-Ophemert een dorpsbijeenkomst over de nieuwe ontsluitingsplannen voor de Tielse wijk Passewaaij. Ook stuurde dit bewonerscollectief een brandbrief naar alle betrokkenen.

De wethouders van Tiel en West Betuwe zullen de inwoners op die avond vanaf 19.30 uur in Huis op Hemert tekst en uitleg geven. Veel inwoners van Ophemert maken zich namelijk grote zorgen over de voorgestelde tracé’s, die Passewaaij met het snelwegennet moet verbinden.

Protest
De ‘publieke tribune’ zat dinsdagavond dan ook stampvol tijdens de eerste raadsvergadering in de nieuwe raadszaal van de gemeente West Betuwe. Met veel lawaai van potdeksels en fluitjes en met grote spandoeken protesteerde een groep inwoners van Ophemert tegen de komst van zo’n nieuwe, ongetwijfeld drukke verkeersader door of langs hun dorp.

Er wordt weliswaar nog onderzoek gedaan naar verschillende tracé’s, maar de ongeruste inwoners wilden niet wachten met hun pleidooi voor het behoud van de stilte, de rust en het groene landschap in hun woonomgeving. Van de vijf varianten lijkt 1B de slimste: deze houdt het opwaarderen van de bestaande N834 in.

Burgemeester Servaas Stoop was duidelijk verbolgen over het protest. Nadat de vergadering kon worden voortgezet, zei hij met de actievoerders in gesprek te zijn geweest waarop excuses zijn aangeboden.

Twijfels
De burgemeester memoreerde dat er zeker nog voldoende gelegenheid komt om in te spreken, om hun bezwaren in de raadszaal kenbaar te maken, maar niet op deze avond. Later is door de raad nog geruime tijd gediscussieerd over de Tielse plannen.

Alle fracties opperden hun twijfels over de wijze waarop de inwoners hierover worden geïnformeerd en hoe er met B&W en de raad van Tiel wordt gecommuniceerd.

Ook al is Tiel aan zet, wij moeten zeker niet op onze handen zitten

Prematuur?
Wethouder Jacoline Hartman, de portefeuillehouder, heeft over dit project in oktober een brief naar het Tielse gemeentebestuur gestuurd en zei een reactie af te wachten.

Die afwachtende houding schoot de raad in het verkeerde keelgat. En dat het prematuur zou zijn om nu al hierover intensief van gedachten te wisselen met Tiel, daar was de raad het ook bepaald niet mee eens. 

“Ook al is Tiel aan zet, wij moeten zeker niet op onze handen zitten”, aldus Gert-Jan van Ochten (VVD), die daarmee de visie van de gehele raad verwoordde.

Ellis Frans-Kapma

Meer lezen?
https://www.hetkontakt.nl/tiel/nieuws/344175/samenvatting-bewonersbijeenkomst-wot-voor-wethouder-remco-dij

• Demonstratie in de raadzaal van het gemeentehuis in West Betuwe.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden