Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Gemeenten Gelderland-Zuid willen meer zicht op groep dak- en thuisloze mensen

Nieuws 751 keer gelezen

WEST BETUWE • Alle dak- en thuisloze mensen in Gelderland-Zuid worden op 9 april van dit jaar in kaart gebracht tijdens een regionale teldag.  

Een goed beeld van het aantal en de kenmerken van dak- en thuislozen mensen is volgens de deelnemende gemeenten nodig om een effectieve aanpak op te stellen om dakloosheid te voorkomen en terug te dringen. 

“Dak- en thuisloosheid kent meerdere vormen en is dynamischer dan veel mensen denken”, zo stellen de gemeenten. “Bovendien is dak- en thuisloosheid lang niet altijd zichtbaar, want er zijn veel verschillende leefsituaties waarin dak- en thuisloze mensen verblijven.”

Nationaal actieplan
Zo slapen niet alle mensen buiten of in een opvang, maar zijn er ook veel mensen die verblijven bij familie, vrienden of derden en mensen die verblijven in een schuur, auto of in een stacaravan op een vakantiepark. “Ieder mens heeft recht op een veilige en betaalbare plek om te wonen. Daarom heeft de rijksoverheid in december 2023 het Nationaal Actieplan Dakloosheid ‘Eerst een Thuis’ gepresenteerd.”

Ethos Light telling
De regio Gelderland Zuid draagt bij aan het terugdringen van dak- en thuisloosheid zoals dit verwoord is in het landelijk actieplan ‘Eerst een Thuis’. Om hierin slagvaardig te zijn, is het nodig om volledige cijfers te hebben. Om dit zicht te krijgen gaan de gemeenten in Gelderland Zuid de Ethos Light telling uitvoeren. De Ethos classificatie wordt in Europa gezien als de best onderbouwde en meest gezaghebbende manier om dakloosheid te meten. Deze hanteert een definitie waarbij dak- en thuisloosheid wordt gezien als een gebrek aan volwaardige huisvesting.

Op 9 april van dit jaar worden alle dak- en thuisloze mensen in de regio in kaart gebracht. Zoveel mogelijk organisaties uit de regio vullen op deze dag (of in de twee weken daarna) een korte vragenlijst over alle mensen in de leefsituatie van dak- en thuisloosheid in. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden