• Jan en Jolanda Eckelboom houden van al hun paarden.
• Jan en Jolanda Eckelboom houden van al hun paarden. Foto: M. de Lange

Kermispaarden verbieden? ‘Zijn ze nou helemaal op hol geslagen?’

Nieuws 2.754 keer gelezen

RUMPT • Hij is onder de indruk van de aandacht die hun actie kreeg. Het nieuws dat kermispaarden verboden zouden moeten worden omdat zo kinderen een verkeerd beeld van de dieren krijgen sloeg bij de familie in als een bom.

Social media
De zoon van draaimoleneigenaar Jan Eckelboom zette vervolgens twee kermispaardjes in de wei met de mededeling dat de eerste maatregelen al genomen waren. “Mijn neef is handig met social media”, vertelt Jan, “hij zette het online en zo begon het. Het was eigenlijk meer voor de grap.”

Onschuldig 
Onze eerste reactie was: “werken die mensen die zoiets verzinnen? Ze hebben waarschijnlijk de hele dag de tijd om dit soort dingen te verzinnen. Een onschuldige draaimolen geeft helemaal geen signaal af dat we deze dieren alleen voor ons eigen plezier gebruiken.”

Edel dier
“Een paard is een edel dier. Ze zijn gewoon zelf op hol geslagen. Paarden zijn bij ons heilig, kijk maar.” Jan laat zijn ring met een paardenkop zien.”

Autootjes en raketten
“Wat is de volgende stap”, gaat hij verder. “Nu zegt die dierenrechtenorganisatie (Peta) dat het autootjes en rakketten moeten worden, de volgende stap is zeker dat het alleen nog elektrische auto’s mogen zijn omdat het anders niet goed voor het milieu is? Trouwens, de autoscooters van onze familie zijn al jaren elektrisch, wij liepen voor.”

Traditie
“Een paard is traditie op de draaimolen, generaties al, iedereen is ermee opgegroeid. Andere dieren zoals leeuwen en giraffen zijn alleen maar leerzaam voor kinderen. Onze paardjes zijn niet zomaar ‘rommel’, het is echte kunst, met liefde gemaakt, door kunstenaars beschilderd.

Cultuur bewaren
Die cultuur moet bewaard blijven. Het paard op de draaimolen moet traditie blijven.”

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden