• Waterschapbestuurder Henk van 't Pad verricht de openingshandeling.
• Waterschapbestuurder Henk van 't Pad verricht de openingshandeling. Foto: Waterschap Rivierenland

Versterking dijkvakken bij Tuil en Haaften afgerond

Nieuws 1.243 keer gelezen

TUIL/HAAFTEN • Het eerste deel van het dijkversterkingsproject Gorinchem-Waardenburg is klaar. Bewoners en gebruikers namen de eerste dijkvakken nabij Tuil en Haaften weer in gebruik. Op 9 februari stond de Graaf Reinaldalliantie stil bij deze eerste mijlpaal.

Tweeënhalfjaar geleden is de Graaf Reinaldalliantie gestart om de dijk te versterken langs de Waal tussen Gorinchem en Waardenburg. Een grote opgave met veel uitdagingen. 23 kilometer dijk moet versterkt worden. Dit gebeurt met grond en damwanden. Het eerste deel, circa 4 kilometer, is nu klaar en is weer opengesteld voor bewoners en gebruikers. 

Op 9 februari werd deze mijlpaal gevierd met bestuurders van waterschap Rivierenland, provincie Gelderland en gemeente West Betuwe.

De nieuwe dijk is hier ingericht als ‘Gastvrije Waaldijk’ waarbij de lange lijn van de noordelijke Waaldijk eenzelfde karakter krijgt met een rustige asfaltbaan en een herkenbare band aan de rivierzijde. Ook staan er in Tuil twee bankjes als rustpunt.

Waalensemble
De Graaf Reinaldalliantie wordt gevormd door Waterschap Rivierenland en de combinatie ‘Waalensemble’. Deze bestaat uit Heijmans, GMB en DEME Environmental NL met Royal HaskoningDHV als adviserende partij.

Dijkversterking Gorinchem-Waardenburg is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Het Rijk en de waterschappen werken samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. Dat is nodig om Nederland te beschermen tegen overstromingen.

In juni 2021 is de uitvoering gestart. Naar verwachting is de dijk tussen Gorinchem en Waardenburg eind 2025 hoogwaterveilig.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Battle of the Boats voor jongeren: wie wint dit jaar? Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Herdenkingsdienst in het Klokhuis in Beesd voor twee jaar oorlog in Oekraïne Nieuws 24 feb, 18:21
• Studiomedewerkers van Kontakt Mediapartners tonen trots de drie gewonnen Awards.
Drie internationale awards voor Studio Kontakt Mediapartners Zakelijk 24 feb, 17:30

Download onze app