• Gemeenteraad bezorgd over Brandweer.
• Gemeenteraad bezorgd over Brandweer. Foto: ter illustratie

De raad is bezorgd over de brandweer; minder materieel op vier posten

Nieuws 1.447 keer gelezen

WEST BETUWE • Gemeente West Betuwe verliest aan materiaal op de brandweerkazernes. Dit staat in het nieuwe dekkingsplan van de Brandweer Gelderland Zuid. 

Dekkingsplan
Iedere vier jaar maakt de Gelderland Zuid een nieuw dekkingsplan. Danny Bobbink, teamleider Incidentbestrijding / projectleider dekkingsplan van de brandweer kwam dinsdag 6 februari een toelichting geven op de jaren 2024-2027.

Kijken naar de toekomst
Volgens hem is het schrappen van materiaal op vier kazernes in West Betuwe geen bezuinigingsactie maar moet dit meer gezien worden als ‘efficiënter werken en kijken naar de toekomst’.

Afscheid van materieel
In de veiligheidsregio Gelderland Zuid zijn 36 kazernes. Daarvan zijn er zes in de gemeente West Betuwe, te weten: Geldermalsen, Beesd, Asperen, Herwijnen, Varik en Waardenburg. Op vier van de zes kazernes gaat er materieel weg.

Asperen moet afscheid nemen van een ‘brandweerhulpboot’, Beesd van een 25Kv, Geldermalsen van een hulpverleningsvoertuig en Waardenburg van materiaal dat gebruikt wordt bij oppervlakteredding. Bij Herwijnen en Varik zijn geen wijzigingen. 

Onderwater-drone
Volgens Bobbink komt er wel modernisering voor in de plaats terug. “Wij moeten naar de toekomst kijken en de korpsen krijgen er bijvoorbeeld binnenkort ‘onderwater-drones’ voor terug.” Enkele gemeenteraadsleden maakten van de gelegenheid gebruik hun zorgen uit te spreken over de gang van zaken. 

Is het nog wel verantwoord?
Gerard Kievit van de SGP stelde dat er een jaar of tien geleden ook al flinke bezuinigingen doorgevoerd zijn bij de brandweerkorpsen. Hij wil niet dat ‘de kaasschaaf’ er weer doorheen gehaald wordt en vroeg of alles wel verantwoord is.”

Zorgen over vrijwilligers
Rita Boer-Rookhuiszen van D66 vroeg of er in het dekkingsplan wel genoeg rekening gehouden is met de wens van de raad en de wens van de brandweerposten zelf. Er werden zorgen geuit over de vrijwilligers. “Willen er zo nog wel mensen vrijwilliger bij de brandweer worden? Hoe houd je vrijwilligers gemotiveerd? Er is al zoveel van ons afgenomen.”

Besproken in de raad
Verder zijn er zorgen geuit over gevaarlijke stoffen die over de Betuwe-route gaan. Het onderwerp ‘dekkingsplan brandweer 2024-2027’ wordt zeker nog in raadsvergaderingen besproken.

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Battle of the Boats voor jongeren: wie wint dit jaar? Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Herdenkingsdienst in het Klokhuis in Beesd voor twee jaar oorlog in Oekraïne Nieuws 24 feb, 18:21
• Studiomedewerkers van Kontakt Mediapartners tonen trots de drie gewonnen Awards.
Drie internationale awards voor Studio Kontakt Mediapartners Zakelijk 24 feb, 17:30

Download onze app