• Kasper Heineke thuis in zijn studio in Ophemert.
• Kasper Heineke thuis in zijn studio in Ophemert. Foto: Marjon de Lange
met video en fotoalbum

Kasper Heineke is zanger, kindervriend en minstreel

Nieuws Fotoseries 857 keer gelezen

OPHEMERT • Zijn zangkunsten worden steeds bekender in de regio en hij vaak wordt ‘viavia’ gevraagd. Zondag 4 februari was hij nog de presentator van het jaarlijks festival ‘Plankenkoorts’ in de Muziekfabriek (en Zangschool) in Beesd. Zondag de 11de februari heeft hij weer een optreden in  Tiel.

Muzikant Kasper Heineke struint wekelijks met kinderen door de uiterwaarden, treedt op als zanger/troubadour Kaspadre of middeleeuws minstreel Casparius Cleijne Heijn.

Netwerk
“Het gaat allemaal via het netwerk. Vorig jaar trad ik op in de Pluk bij de opening van een expositie met schilderijen van Dik Kusters uit Varik. Hij is landschapsschilder en maakt vaak afbeeldingen van water, ik heb mijn lied ‘Water tegen Wil En Dank’ aan hem opgedragen.”

Muziekfabriek
“Dat lied componeerde ik voor de openluchtvoorstelling ‘Korsen en Kaaien’ in Heesselt. Ik speelde de rivier. Dik Kusters vroeg mij het te vertolken bij de verkiezing van het West Betuwe Lied. Daar leerde ik Marieke van Zevenbergen van de Muziekfabriek kennen. Hun presentator moest afzeggen, ze belde mij op of ik in kon vallen.”

Optredens
“Dik Kusters doet ook de programmering van het Stroomhuis in Neerrijnen, 18 februari treedt ik daar op, dan vier ik mijn 50-jairg jubileum als muzikant. “ Kasper is ook geen onbekende in Tiel, in coronatijd werkte hij mee aan twee podcasts over Tiel, dat was een initiatief van de Stadsfabriek Tiel die zondag 11 februari de officiële opening van haar ‘maakplaats’ houdt.

Gewoon zanger
Kasper verzorgt dan de muzikale omlijsting. “Ik ben dan ‘gewoon’ zanger. Vorig jaar in september trad ik in Tiel op als Casparius Kleijne Heijne, de middeleeuwse Minstreel. Tijdens Open Monumentendag mocht ik spelen in het Ambtmanshuis. Ik stond op die eeuwenoude trap in dat mooie monument. Het geluid was helemaal perfect.”

Theater de Bolle Kater
De minstreel is één van zijn ‘verschijningen’. “Dat is ooit begonnen bij Theater de Bolle Kater in Tiel. Een Utrechts studentenkorps vroeg om een minstreel. Samen met Ewout Ruiter bedacht ik het verhaal van Casparius. Hij heeft 600 jaar geslapen en is nu weer onder de mensen om zijn muziek ten gehore te brengen.”

“Soms treed ik samen met Ewout op, hij is dan Eduard le Chevalier, een trommelaar.”

Aarden in de Uiterwaarden
Al bijna vijftien jaar organiseert Kasper daarnaast struintochten door de uiterwaarden met schoolkinderen van acht tot twaalf jaar, hij noemt het ‘Aarden in de Uiterwaarden’. “Iedere woensdag en vrijdagmiddag, het hele jaar door. Alleen als het in de winter heel erg slecht weer is dan zeg ik af, want we doen wel alles buiten.”

Natuur beleven
“Ik wil kinderen de natuur laten beleven. Ze leren bij mij alles over de natuur maar ook roeien, boompje klimmen en vuurtje stoken. We bakken zelf tosti’s op het vuur en op de laatste dag voor de vakantie pannenkoeken.”

Natuurlessen
“Je ziet zo’n groep groeien, helemaal op elkaar ingespeeld raken.” Zijn trouwe hond, de border-collie Malva maakt ook deel uit van zijn kinderprogramma. “Malva gaat altijd mee, ze is een heel geduldige hond en heeft al diverse keren een kind van zijn of haar angst voor honden afgeholpen.”

Vanaf maart dit jaar gaat hij ook weer natuurlessen geven voor ‘Tiel beweegt’, twee of drie middagen in de week is hij dan in de weer voor de Brede School Tiel en Kloosterhof. 


Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

• In de radio studio.
• Festival Korsen en Kaaien in Varik/Heesselt
• Optreden als zanger.
• Met kinderen in de natuur.
• Met kinderen in de natuur.
• Één van de vele optredens.
• Éen van de vele optredens.
• Voor de kinderen van de Johannesschool in Tiel.
• Als minstreel samen met Ewout alias Eduard le chavalier.
• Hond Marla lacht hem uit.
• Één van de vele optredens.
• In de Tielse Vlindertuin.
• Casparius de Minstreel.
• Met kinderen 'aarden op de uiterwaarden'
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Battle of the Boats voor jongeren: wie wint dit jaar? Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Herdenkingsdienst in het Klokhuis in Beesd voor twee jaar oorlog in Oekraïne Nieuws gisteren
• Studiomedewerkers van Kontakt Mediapartners tonen trots de drie gewonnen Awards.
Drie internationale awards voor Studio Kontakt Mediapartners Zakelijk 24 feb, 17:30

Download onze app