• Gebiedsgericht ontmoeten in Gellicum.
• Gebiedsgericht ontmoeten in Gellicum. Foto: Marjon de Lange
met foto’s

Gellicum in gesprek met raadsleden; en bijzonder dorp met ‘gewone’ problematiek

Nieuws Fotoseries 630 keer gelezen

GELLICUM • Woningbouw, verkeer en evenementen waren de meest besproken onderwerpen met gemeenteraadsleden die vorige week een bezoek aan Gellicum brachten.

Kleinste kern
Met haar 350 inwoners en 109 huizen is Gellicum de kleinste kern van West Betuwe. Leden van de gemeenteraad gaan ééns per maand op bezoek bij één van de kernen om in gesprek te gaan met inwoners en hetgeen besproken is mee terug te nemen naar hun fractie.

Kernagenda
Gellicum is een uniek dorp. Schilderachtig gelegen aan de Linge, fraaie dijkwoningen en ons kent ons. Vele aanwezigen wonen hun hele leven al in het dorp. Gellicum heeft een ‘kernagenda’ met werkgroepen en commissies.

Patrick Fiolet en Hans Lingeman zijn hiervoor actief en hadden de onderwerpen: wonen, verkeer, energie, milieu en duurzaamheid en de gemeenschap en haar activiteiten voor de avond op het programma gezet.

Nieuwbouw
Net als ieder andere plaats van de gemeente (en heel Nederland) kampt Gellicum met een woonprobleem. Bewoners willen graag van groot naar kleiner verhuizen, kinderen die ‘uitvliegen’ willen in het dorp blijven wonen en mensen die er ooit woonden willen terugverhuizen.

Kansenkaart
Maar er zijn geen huizen. Het dorp kent een hechte gemeenschap. Gezamenlijk zoeken zij naar mogelijkheden om te bouwen en daarmee op de kansenkaart van de gemeente te komen.

Tijdens het bezoek van de raad werden een paar suggesties gedaan voor inbreiding, een dorpsweide bij de kerk en grote stukken grond die nu bij vrijstaande woningen hoort. 

Unieke karakter
Iedereen was het erover eens dat het unieke karakter van Gellicum wel bewaard moet blijven als er nieuwbouw komt. Het is geen makkelijk dorp om uit te breiden, maar geen blokkendozen voor Gellicum dus.

Overlast door Geofort
Wat verkeer betreft gaven de aanwezige bewoners vooral aan overlast te ondervinden van de bezoekers van het nabij gelegen Geofort. “Er rijden grote touringcars over de dijk. Er zou een andere route naar het Geofort moeten komen.”

Snelheid
Wat snelheid betreft zijn er vooral zorgen over de veiligheid van de jonge kinderen die met het fietsje naar school gaan. De kerngroep mobiliteit heeft overlast en zorgen inmiddels wel aangekaart bij de gebiedsmakelaar van de gemeente. Volgens de bewoners gebeurt er weinig.

“Het duurt allemaal heel lang en het Geofort heeft wel 100.000 bezoekers per jaar.”

De meningen verdeeld over energie
Voor energie, milieu en duurzaamheid is er een werkgroep in het dorp. Het viel de raadsleden op dat de meningen over dit onderwerp verdeeld waren. Er was een minderheid die actief zoekt naar mogelijkheden, terwijl de meerderheid van de aanwezigen het eigenlijk een niet zo interessant onderwerp vond.

Activiteiten in het dorp
Het dorpshuis is de spil van het dorp. De meeste activiteiten vinden vandaaruit plaats. Zoals de biljartvereniging, het zomerfeest, een mosselavond, filmavond met drie-gangendiner, halloween, pubquiz enzovoorts. Bewoners zijn tevreden met het dorpshuis, er werd wel over uitbreiding gesproken.

Kritiek op vergunningaanvragen
Er was veel kritiek op vergunningsaanvragen. “Dat duurt veel te lang en je wordt van het kastje naar de muur gestuurd”, aldus een bestuurslid van de Oranjevereniging.

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

• Patrick Fiolet en Hans Lingeman.
• In gesprek met raadsleden.
• In gesprek met raadsleden.
• In gesprek met raadsleden.
• In gesprek met raadsleden.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Battle of the Boats voor jongeren: wie wint dit jaar? Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Herdenkingsdienst in het Klokhuis in Beesd voor twee jaar oorlog in Oekraïne Nieuws gisteren
• Studiomedewerkers van Kontakt Mediapartners tonen trots de drie gewonnen Awards.
Drie internationale awards voor Studio Kontakt Mediapartners Zakelijk 24 feb, 17:30

Download onze app