• De finish!
• De finish! Foto: Rally Maniacs
met fotoalbum

Missie volbracht; gebroeders Zuurmond halen de finish van de Dakar

Nieuws Fotoseries 2.537 keer gelezen

Beesd / Gellicum • Ze haalden beiden de finish, de teams uit West Betuwe wisten vrijdag 19 januari beiden de finish van de Dakar Rally te behalen. 

Taai Dagje
Afgelopen donderdag was volgens Gerrit Zuurmond een “taai dagje” in Saudi Arabië. Etappe elf was van te voren al aangestipt als één van de zwaarste van deze Dakar rally. De stenen waren niet te tellen en ook niet te vermijden. Mens en machine kregen het weer stevig voor de kiezen. Je vullingen zouden er van losschudden. Best knap dat Rainbow Truck Team op zo’n ondergrond slechts één band heeft lekgereden.

Etappe 11 en 12: Missie volbracht!
Na het missen van wat waypoints in etappe 10, had het Rainbow Truck Team flink wat tijdstraf ontvangen en moest hierdoor achteraan starten. Al vrij snel werden snelle servicetrucks ingehaald en zo kon team West Betuwe, Gerrit, Tjeerd en Klaas weer de aansluiting vinden bij de snelle rallytrucks in het veld. Voor navigator Tjeerd van Ballegooij werd het nu een fijne revancherende foutloze dag. Alle waypoints werden gevonden en al stuiterende werd de finish gehaald.

Laatste bivak
Na de finish werd doorgereden naar het laatste bivak in Yanbu. Daar konden de trouwe monteurs de MAN truck weer onder handen nemen en klaarmaken voor de laatste etappe en de aansluitende podiumceremonie.

De finale
Die finale van vandaag moest nog wel worden volbracht. De laatste jaren waren er altijd nog wat onfortuinlijke deelnemers die strandden met de finishboog in zicht. Dat leed bleef het team uit Beesd bespaard. De twaalfde etappe ging over 174 geklokte kilometers. De finish lag aan de Rode Zee.

Tevreden
Met een 19e tijd kwamen Gerrit Zuurmond, Tjeerd van Ballegooij en Klaas Kwakkel over de finish. Met een 16e positie in de eindklassering kan tevreden worden teruggekeken. Het was een hele, hele zware editie. Chapeau aan iedereen die bij het team betrokken is. Van monteurs tot het thuisfront, sponsoren en fans. Bij de finish werd al een mooi feestje gevierd.

Waterstof-elektrische aandrijving
Ook Dick Zuurmond en Simon Koetsier haalden binnen het Mission 1000 Future Project de finish. Met een stevige dosis nuttige ervaringen in de bagage konden beide heren tevreden vaststellen dat de waterstof-elektrische aandrijving prima werkt. Voor de echte Dakar moet er nog doorontwikkeling zijn, maar in deze klasse is de missie meer dan volbracht.

Zo is het eind goed, al goed. Op naar het volgende rallyavontuur. Maar eerst van deze Dakar bekomen en nagenieten.

Tekst: Rally Maniacs. 

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

• Blije gezichten na de zwaarste Dakar ooit.
• Ze hebben het gehaald.
• Dagelijks op RTL7.
• In niemandsland.
• Wat een prestatie.
• In het bivak.
• Verlaten.
• Hoezo stofwolken?
• De welverdiende medaille.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Battle of the Boats voor jongeren: wie wint dit jaar? Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Herdenkingsdienst in het Klokhuis in Beesd voor twee jaar oorlog in Oekraïne Nieuws 24 feb, 18:21
• Studiomedewerkers van Kontakt Mediapartners tonen trots de drie gewonnen Awards.
Drie internationale awards voor Studio Kontakt Mediapartners Zakelijk 24 feb, 17:30

Download onze app