Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Opvanglocatie jonge statushouders aan Windvaan 25 in Geldermalsen

Nieuws 2.527 keer gelezen

GELDERMALSEN •  De gemeente West Betuwe een voormalige zorgwoning aan de Windvaan nummer 25 in Geldermalsen gekocht. De gemeente wil het pand gaan gebruiken voor de opvang van maximaal veertien minderjarige vreemdelingen.

Het gaat dan om jongeren die zonder ouders naar Nederland zijn gevlucht. Zij hebben een verblijfsvergunning, zijn statushouder en mogen dus in ons land blijven om een bestaan op te bouwen. Ook voor hen geldt de taak tot huisvesting.

De woning aan de Windvaan werd gebouwd in 2002 en deed eerder dienst als woonlocatie ‘de Rietfluit’, onderdeel van zorginstelling Siloah. De vroegere bestemming van het pand was wonen voor mensen met een beperking. Het pand bevat elf kamers en negen slaapkamers waardoor het geschikt is voor een groep bewoners. De opvang van de jongeren wordt uitgevoerd door de stichting Nidos. Zij hebben de voogdij over minderjarige vreemdelingen die in Nederland aankomen zonder ouders. Nidos is in heel Nederland verantwoordelijk voor de opvang van deze jongeren.

24/7 Begeleiding
Nidos werkt samen met NAAST, zij zorgen voor de begeleiding van de jongeren. Een medewerker van NAAST zal dag en nacht in het pand aanwezig zijn om de jongeren te begeleiden en te ondersteunen. De groep jongeren is in de leeftijd van vijftien tot zeventien jaar en trekt samen op. De jongeren koken en eten bijvoorbeeld iedere avond samen. Overdag gaan ze naar school.

Aanpassing
Vorige week hield de gemeente een inloop voor direct omwonenden in het pand aan de Windvaan. Er volgt nog een kleine verbouwing en aanpassing. Naar verwachting zullen de eerste jongeren in januari 2024 hun intrek nemen in het pand.

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app