Afbeelding
Foto: KleurrijkWonen

KleurrijkWonen levert duurzame woningen op in Tricht

Nieuws 860 keer gelezen

TRICHT • In de Rodenburgstraat en de Laan van Crayestein in Tricht heeft KleurrijkWonen deze week 19 energiezuinige huurwoningen opgeleverd. Het bijzondere aan deze woningen is dat ze op een duurzame manier geproduceerd zijn en ook bestaan uit restmaterialen van de oude sloopwoningen. 

KleurrijkWonen heeft deze woningen samen met aannemer Van de Klok, Emergo en Hooijer neergezet.

In april 2019 vertelde KleurrijkWonen aan de bewoners van de Rodenburgstraat en Laan van Crayestein dat zij de woningen wilde slopen. De verhuizingen kwamen snel op gang. Eind 2022 waren de laatste bewoners verhuisd. 

Hergebruik materialen
Bij het slopen is zorgvuldig en verantwoord omgegaan met de bestaande grondstoffen en materialen. Materialen, die goed genoeg waren, zijn hergebruikt in de nieuwbouw. Materialen, die niet te gebruiken waren voor de nieuwe woningen, krijgen een tweede leven ergens anders.  

Een groot deel van de nieuwe woningen is van hout. Ze zijn gemaakt in een fabriek en in een korte tijd op de locatie ‘in elkaar gezet’. De woningen bestaand uit verschillende losse onderdelen én ze hebben een ‘materialenpaspoort’. Zo weten we precies welke materialen zijn gebruikt en kunnen we de woningen over vijftig jaar weer uit elkaar halen. 

Groene tuinen
Bij dit project heeft KleurrijkWonen ook aandacht gehad voor een duurzame buitenomgeving. Zo heeft KleurrijkWonen met gemeente West Betuwe afgesproken dat de achtertuinen minimaal voor de helft groen zijn. De Moestuinjuf gaat samen met de nieuwe bewoners een ontwerp maken voor de inrichting van hun groene tuin.

Groene tuinen maken de directe leefomgeving beter bestand tegen hitte en hoosbuien en dragen bij aan het herstel van de biodiversiteit. Tussen de woningen zijn waterbergende schuttingen geplaatst. Dit is een opvang van regenwater in de vorm van een schutting.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app