• Ed van Sambeek zette zich vijftig jaar in voor Vuren en omstreken.
• Ed van Sambeek zette zich vijftig jaar in voor Vuren en omstreken. Foto: M. de Lange

CDA’er Van Sambeek verlaat Vuren na 50 jaar

Nieuws 2.202 keer gelezen

VUREN • In januari volgend jaar verhuist Ed van Sambeek samen met zijn vrouw naar Oosterbeek. Zij woonden vijftig jaar in Vuren, in hetzelfde huis. Ed heeft zich op alle mogelijke manieren ingezet voor Vuren en de gemeenten waartoe deze kern ooit behoorde.

Hij is geboren in Didam en werkte bij de gemeente Gorinchem. Na hun trouwen ging hij in Vuren wonen, daar woont het echtpaar nu nog steeds, maar de woning is inmiddels wel verkocht. “Het is wat kaal hier”, stelt Van Sambeek als hij mij ontvangt. 

Het valt nog wel mee. Het huis ziet er goed uit. “Ik heb het altijd zelf bijgehouden. Het huis schilderen is één van mijn hobby’s. Ik heb het ook laten zandstralen en wit geschilderd. Ik heb geen hekel aan de tuin maar het wordt me wel allemaal teveel.” 

Ed en zijn vrouw zijn op leeftijd. Zij hebben een appartement gekocht in Oosterbeek, in de buurt van hun dochter. Hun twee kinderen, dochter en zoon, zij geboren en getogen in Vuren.

Regionale politiek
Van Sambeek kreeg politiek met de paplepel ingegoten. Zijn ouders waren er zeer in geïnteresseerd. Hij kende de jongeren KVP en de CHU en ARP en zag ergens in de jaren ‘70 van de vorige eeuw de landelijke CDA ontstaan. In zijn eigen regio werd hij gevraagd om mee te denken over een gemeentelijke fractie CDA.

Hij hield zich actief bezig met de regionale politiek en was een spin in het web bij de samenvoeging van gemeenten in 1983, toen de (voormalige) gemeente Lingewaal ontstond. 

Gemeenteraad
Hij maakte de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor de CDA, hij koos uit lijsttrekkers van de vier voormalige gemeenten die samen gevoegd werden. In 1991 werd hij gemeenteraadslid voor de CDA en is dat zestien jaar geweest. Rond de eeuwwisseling werd hij zelfs wethouder met ruimtelijke ordening in zijn portefeuille.

“Maar ik was niet full-time wethouder”, stelt Van Sambeek, “ik werkte drie dagen en de andere dagen was ik oppas-opa.” Toen er weer een herindeling kwam van gemeenten was Van Sambeek inmiddels 75 jaar en dat vond hij een mooi moment om te stoppen. “Er moesten maar eens anderen aan de bak gaan in de nieuwe gemeente West Betuwe.”

Dorpshuis
Maar Van Sambeek’s verdiensten lagen niet alleen in de politiek. Hij was ook op andere fronten zeer verdienstelijk voor Vuren. In 1968 werd Dorpshuis De Koels gebouwd. Hij was vanaf 1974 voorzitter van de gymnastiekvereniging ODI en zorgde voor een grotere gymzaal bij de Koels.

Hij werd voorzitter van de bouwcommissie voor de gymzaal omdat, in zijn visie, heel de gemeente profijt had van zo’n gymzaal. “Het was een leuke tijd. Ik werkte veel samen met Siebe Tuiten, hoofd van de school in Vuren en oprichter van de volleybalvereniging. Helaas is hij vorig jaar overleden. Toen de sportzaal gebouwd werd lag alles hier op een gegeven moment open en hebben Siebe en ik nog twee nachten samen daar in een tentje moeten slapen om de boel in de gaten te houden.” 

Medel
In 1995 verliet hij de gemeente Gorinchem. “Na de derde reorganisatie in  zeven jaar was ik het zat. Ik ben ZZP-er geworden en werd één van de drie projectmanagers voor projectbureau Medel in Tiel, ik hield mij bezig met grondwerving en ruimtelijke ordening.

CDA
Nu gaat hij zijn geliefde Vuren verlaten. Zijn motto was altijd: ‘Als ‘t niet kan zoals het moet... moet het maar zoals het kan.’ Één van de bijzondere dingen uit zijn vijftig jaar lange carrière noemt hij het feit dat hij eigenlijk katholiek is in een hoofdzakelijk protestante gemeenschap en toch binnen het CDA een prominente rol speelde.

Dittie van Zee ridderde hem en benoemde hem tot ‘mr. CDA’. Inmiddels heeft Van Sambeek, in de aanloop naar zijn verhuizing, al zijn activiteiten in de regio neergelegd zoals voor Vuren actief, Tafeltje Dekje, de buurtbus en de Zonnebloem.  

Jeroen Wijngaard

Freelance-journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app