Afbeelding

Dorpshuizentour deed met touringcar Tricht aan: ‘Van, voor en door het dorp’

Nieuws 742 keer gelezen

tricht • Bij dorpshuis Tricht stond vorige week woensdag een flinke touringcar te wachten. De leefbaarheidsalliantie was daar op bezoek in het kader van een dorpshuizentour.

Het team van de leefbaarheidsalliantie bood belangstellenden een tour langs een drietal dorpshuizen in de regio aan. Ze begonnen met de bus bij station Geldermalsen, als eerste deden ze Tricht aan, vervolgens gingen ze naar buurthuis Bolderburen in Culemborg en als laatste naar de Breipot in Ingen. 

Elk van de dorpshuizen heeft een eigen verhaal. Zo’n twintig belangstellenden waren aanwezig in Tricht. Zij werden ontvangen door Claudia van Acquooy, voorzitter van het bestuur van het dorpshuis, dat volledig gerund wordt door vrijwilligers. 

Geschiedenis
Het dorpshuis is eigendom van een stichting die een bestand van zo’n 125 à 130 vrijwilligers heeft. Vrijwilliger van het eerste uur, Ton van Vlijmen, vertelde over de geschiedenis van het dorpshuis, over de activiteiten en over het enthousiasme van de bewoners.

Het dorpshuis werd in 1976 geopend, het was een initiatief van de toenmalige gemeente. Aanvankelijk was er een beheerder, in de loop der jaren gingen echter steeds meer vrijwilligers zich actief met het programma van het dorpshuis bezig houden. In 2014 nam ‘het dorp’ het dorpshuis over. 

“Er werd een nieuwe stichting opgericht en we wisten al gauw zo’n 120 vrijwilligers enthousiast te krijgen. Ons dorpshuis werd ‘van, voor en door het dorp’” aldus Van Vlijmen. 

Dinges-dinsdagavond
Het nieuwe bestuur zorgde voor allerlei commissies en een team voor iedere activiteit. Zo is er een onderhoudsteam, communicatieteam en horecateam. Het geheim van het succes van het dorpshuis in Tricht is volgens Van Vlijmen een combinatie van de (vele) activiteiten in combinatie met het enthousiasme van de huidige vrijwilligers.

“We houden bijvoorbeeld een ‘Dinges Dinsdagavond’, dan komt een dorpsbewoner vertellen over zijn hobby of beroep. We maken muziektheater, uitsluitend met mensen uit het dorp. We vragen vrijwilligers uit alle hoeken van het dorp of ze een idee hebben voor hier. Als ze dan zien hoe goed het hier gaat, blijven ze komen.” Zelfs het koninklijk paar heeft als vrijwilliger in Tricht gewerkt (2015, NL-doet).

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Afbeelding
Afbeelding
• Het team van de leefbaarheidsalliantie in dorpshuis Tricht.
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app