• Jayden, Jente, Anne en Dion (van links af) zitten allemaal in een dakpanklas.
• Jayden, Jente, Anne en Dion (van links af) zitten allemaal in een dakpanklas. Foto: William Hoogteyling

‘Dakplanklas’ de Lingeborgh bevordert kansengelijkheid leerlingen

Nieuws 1.593 keer gelezen

GELDERMALSEN • De Lingeborgh in Geldermalsen neemt afscheid van een aantal ‘gewone’ brugklassen. De meeste leerlingen die in het schooljaar 2024/2025 beginnen, komen terecht in een zogenaamde ‘dakpanklas’, met verschillende niveaus. Voordeel: veel leerlingen halen betere resultaten.

Een ‘dakpanklas’ is de vrolijke naam voor wat officieel een ‘heterogene’ klas heet. Heterogeen betekent dat op meerdere niveaus wordt lesgeven. 

Meerdere niveaus
Zo’n klas kan bestaan uit de basisberoepsgerichte (BL) plus kaderberoepsgerichte leerweg (KL) of theoretische leerweg (TL) plus havo. Daarmee wordt gebroken met de traditie van zogeheten homogene klassen met slechts één niveau, zoals KL of havo.

Hoger niveau
“Met de keuze voor heterogene klassen willen we de kansengelijkheid bevorderen’’, legt teamleider brugklas Jonne Koopman uit. “Je doet veel kinderen meer recht door de definitieve keuze voor een niveau even uit te stellen.’’

De Lingeborgh heeft al enige tijd ervaring met dakpanklassen. Koopman: “Kinderen worden in een brugklas geplaatst op basis van het advies van de basisschool en de resultaten van de Cito-toets. Er zijn ook scholen die twee adviezen geven. Op de Lingeborgh merken we dat de dakpanklas kinderen stimuleert. Meer leerlingen stromen uit op een hoger niveau. En inmiddels worden de resultaten uit onze praktijk ondersteund door de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Voor de leerlingen is het pure winst.’’

Uitgedaagd
Dion (twaalf) uit Geldermalsen, Jente (twaalf) uit Rhenoy, Jayden (dertien) en Anne (twaalf) uit Meteren zitten allemaal in een dakpanklas en dat bevalt uitstekend. Ze worden uitgedaagd in wiskunde, zwoegen op Frans en hebben veel schik als ze met de projectlessen bezig zijn.

“We zijn nu een bordspel aan het maken’’, vertelt Anne. “Hiervoor moesten we een brug ontwerpen en ook berekenen wat die kan dragen’’, zegt Jayden, die graag bij de politie wil en dan vooral de Dienst Speciale Interventies (DSI). Jente op haar beurt hoopt later iets sportiefs te kunnen doen, Dion denkt aan een toekomst in de zorg.

Straks vijf dakpanklassen
Telt de school nu negen verschillende types brugklas, straks zijn dat er nog zeven. Vijf zijn dakpanklas/heterogeen: BL/KL, KL/TL, TL/havo, havo/vwo en de overbrugklas. De laatste is bestemd voor leerlingen die klaar zijn met de basisschool, maar door uiteenlopende redenen nog niet toe zijn aan de brugklas.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app