• Dementie heeft grote gevolgen.
• Dementie heeft grote gevolgen. Foto: Photographee.eu

Stroomhuis Neerijnen toont film over dementie: The Father

Nieuws 589 keer gelezen

NEERIJNEN • Op donderdag 14 december vertoont Stroomhuis Neerijnen de film The Father (Florian Zeller, 2020).

In de maand december vertoont Stroomhuis altijd een film die de gevolgen van dementie en alzheimer voor de patiënten en hun omgeving als thema heeft. 

In The Father beziet de kijker de omgeving en de gebeurtenissen voornamelijk vanuit de dementerende hoofdpersoon Anthony, dus ook vanuit zijn verwarring. Hij woont in een appartement bij zijn dochter. Die ruimte zullen we tijdens de film bijna niet verlaten, maar hij voelt zich steeds minder vertrouwd in zijn omgeving. 

Herkenning verliezen
Beelden uit zijn appartement vloeien ongemerkt in elkaar over, maar de details veranderen continu. De inrichting is ineens anders, of er staat ineens een andere vrouw voor Anthony’s neus, die hij óók herkent als zijn dochter. Of hij herkent zijn schoonzoon niet meer.

Het effect is, dat ook wij als kijker gedesoriënteerd raken en ons constant afvragen wat echt is en wat niet. Hopkins raakt ons in het hart met zijn angstige blik, zijn twijfel, ontreddering, en eenzaamheid en zelfs de agressie en argwaan die zijn wanhoop maskeert. 

Dilemma van zijn dochter
En zijn dochter staat voor een dilemma: ze weet dat ze niet langer in staat is haar vader de hulp te bieden die hij nodig heeft. En ze weet dat er een moment komt dat ze voor zichzelf en haar eigen gemoedsrust moet kiezen. Maar hoe laat je je eigen vader los als hij zich in paniek steeds meer aan je vastklampt? Zelfs wanneer hij je amper meer herkent?

De film is weliswaar verontrustend maar briljant. Deze film is te zien op donderdag 14 december om 19.30 uur. Entree bedraagt tien euro inclusief een drankje. Meer informatie en reserveren kan via www.stroomhuisneerijnen.nl.

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app