Afbeelding
met video’s en foto’s

Run Rondje Rhenoy, hardlopen in de regen maar geen sneeuwbui

Nieuws 801 keer gelezen

BEESD-RHENOY • Ongeveer 200 inschrijvingen waren er voor de Run Rondje Rhenoy (afgekort RRR) die afgelopen zondag voor het zeventiende keer gehouden werd. De route is Beesd, Rumpt, Rhenoy, Beesd (start en finish). De lucht was grijs, het regende af en toe licht, dat weerhield de hardlopers er echter niet van. 

Het jaarlijkse hardloop evenement is voortgekomen uit een groep mannen uit Beesd en omstreken die iedere zondagochtend hetzelfde rondje gingen hardlopen, juist, een rondje richting Rhenoy. Ze bedachten dat het wel leuk zou zijn er een georganiseerde hardloopwedstrijd van te maken en zo begon het. 

“Tijdens de eerste editie sneeuwde het”, vertelt voorzitter Dick Dokman uit Beesd. Inmiddels is de jaarlijkse run uitgegroeid tot een professioneel evenement, bekend onder hardlopers.

Oudste deelnemer
Ze begonnen ooit met 85 inschrijvingen, in topjaren deden er wel 300 personen mee. “Na corona hebben we dat aantal niet meer gezien”, zegt bestuurslid Leo Wesselink, “het lijkt wel of het nu weer wat begint aan te trekken.” De run is voor jong en oud. De grootste groep inschrijvers blijkt in de leeftijd van 50 tot 54 jaar te zijn.

Dit jaar was de jongste deelnemer twaalf en de oudste deelnemer maar liefst tachtig.  ”Zij lopen de vijf kilometer.” De andere afstand is 10,8 kilometer. “Speciaal zo gekozen, niet 10 maar 10,8 kilometer, het laatste stukje loopt over de Lingedijk bij Rumpt, dat is een mooi stukje, dat willen we juist laten zien aan de deelnemers”, vertelt Dokman. 

Ongeveer 65% van de deelnemers is man, de dames blijven achter met slechts 35%. 

Samenwerking met BRC
Vijftien jaar lang was de run op zaterdag. Dit jaar was het voor de tweede keer op zondag. De reden is de accommodatie. “Wij mogen het voetbalveld van Beesd gebruiken, het is een prettige samenwerking met vv BRC (Beesd/Rhelico).

Dankzij hen kunnen we onze deelnemers een professionele accommodatie aanbieden, met kleedkamers, douches, volop parkeergelegenheid, een EHBO-kamer en een kantine.” 

Voetbalwedstrijden
Het betekende wel dat de hardloopwedstrijd niet op zaterdag gehouden kon worden, want dan waren er voetbalwedstrijden. “Eigenlijk niet zo erg, het is op zondag ook rustiger op de wegen, de start is hier bij het voetbalveld, de groep rent dan meteen de Voorstraat van Beesd in, de 10,8 kilometer start eerst en die rent richting de molen, het parcours van de vijf kilometer is precies de andere kant op.”

Vrijwilligers
RRR draait volledig op een vaste groep van zo’n twintig trouwe vrijwilligers. Vaak doen ze al vanaf het begin mee. “Gelukkig hebben we ook ongeveer 35 sponsoren. Zonder hen zijn we niks, maar dat geldt natuurlijk voor alle verenigingen en evenementen. Ongemerkt maak je toch flink wat kosten. Zoals bekers voor de prijswinnaars en de verzekering. We hebben professionele verkeersregelaars ingehuurd, omdat de route over gewone wegen gaat.”

Vergunning
Het bestuur is goed te spreken over de samenwerking met de gemeente West Betuwe. “We zijn er erg over te spreken. We vragen ieder jaar al november de vergunning aan voor het jaar daarop, we krijgen alle medewerking van de gemeente. Dat mag ook wel eens gezegd worden. We hebben een compleet draaiboek klaar liggen, een jonge generatie kan het zo van ons overnemen.”

Uitslagen
Na afloop van de Run Rondje Rhenoy werden er leuke prijzen verloot, zoals een paar hardloopschoenen van sportwinkel De Jager. In de sportkantine van het voetbalveld was er gelegenheid voor een hapje en een drankje en konden de hardlopers napraten over de wedstrijd. De uitslagen staan op de website: https://rondjerhenoy.blogspot.com/


Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

• Het bestuur van Run Rondje Rhenoy (vlnr L. Wesselink, D. Dokman, E. de Greef en G.J. Hol).
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app