Afbeelding

Vermoeidheid eiste zijn tol tijdens het tellen in West Betuwe

Nieuws 1.642 keer gelezen

GELDERMALSEN • Hoewel de meeste verkiezingsuitslagen al binnen zijn is de gemeente West Betuwe nog druk bezig met tellen. Naast dat er bij vier stembureaus fouten zijn gemaakt, speelde bij één stembureau de vermoeidheid ook een rol.

Fouten kunnen snel gemaakt worden volgens communicatieadviseur Martin Kugel van de gemeente West Betuwe. “Wanneer men 49 formulieren heeft geteld in plaats de eerdere vijftig gaat het al fout. Of als het subtotaal in het verkeerde vakje is geschreven. Dan moet al het tellen opnieuw.”

Vermoeidheid
Bij het stembureau in Haaften speelde de vermoeidheid ook een rol. Rond 00.00 uur heeft de voorzitter gevraagd of het tellen geschorst mocht worden. Er waren tegen die tijd nog twee vrijwilligers over om te tellen.

Op dit moment zijn nog circa twaalf mensen bezig met het tellen van de uitslagen van twee stembureaus. Ze zitten bij elkaar in de Randhorst in Geldermalsen. 

Oorzaak fouten wordt onderzocht
De gemeente gaat onderzoeken wat de reden is van de gemaakte fouten. “Wellicht was de instructie niet duidelijk of kwam het door de vermoeidheid. Het is niet bewust gegaan, maar het bevestigt dat ons eerder advies over ‘op donderdag stemmen tellen’ niet voor niets was.”

Eerder gaf Burgemeester Stoop aan dat het beter zou zijn als de telling op donderdag plaats zou vinden. Dit vanwege de werkdruk en beperkte inzetbaarheid van vrijwilligers en ambtenaren. Een telfout zou snel gemaakt zijn. “Bij voorgaande verkiezingen waren vele stembureaus tot diep in de nacht druk met het tellen van de stemmen”, stelt burgemeester Stoop. “En een telfout is snel gemaakt als je als stembureaulid al vele uren actief bent. Dat moeten we niet langer vragen van vrijwilligers, hoe graag ze zich ook inzetten voor de democratie, vaak al jarenlang. Het moet anders!“ 

Volgens de richtlijnen moet de uitslag vanmiddag om 15.30 uur binnen zijn. Kugel verwacht dat dit wel moet lukken. 

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Battle of the Boats voor jongeren: wie wint dit jaar? Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Herdenkingsdienst in het Klokhuis in Beesd voor twee jaar oorlog in Oekraïne Nieuws 24 feb, 18:21
• Studiomedewerkers van Kontakt Mediapartners tonen trots de drie gewonnen Awards.
Drie internationale awards voor Studio Kontakt Mediapartners Zakelijk 24 feb, 17:30

Download onze app