• Parochiaan Hetty Murman, Bert de Weerd en Hans Buitenhuis zullen het kerkje gaan missen.
• Parochiaan Hetty Murman, Bert de Weerd en Hans Buitenhuis zullen het kerkje gaan missen. Foto: Cees Hoogteyling

RK parochie Geldermalsen weer terug op het oude nest in Buren

Nieuws 968 keer gelezen

GELDERMALSEN • Toen in 1949 de Sint Suitbertuskerk officieel werd ingewijd, had niemand durven denken dat het in 2023 al weer haar deuren voor de erediensten zou sluiten. 

In de jaren daarvoor gingen de parochianen in Buren naar de Sint Gregoriuskerk. Een eigen kerkje met trotse parochianen. De verwachting was dat met de groei van Geldermalsen er een eigen kerkje moest komen. Nu is het orde van de dag. 

Door de afnemende belangstelling voor het bezoek aan een kerk is de Sint Suitbertuskerk zeker niet de enige kerk die aan de eredienst wordt onttrokken. Veel kerkbesturen hebben of krijgen met hetzelfde probleem te maken.

Oude nest
Voor het voorstel van het kerkbestuur om de Suitbertuskerk te sluiten, heeft het aartsbisdom in Utrecht goedkeuring gegeven. Het gevolg van de sluiting is dat de geloofsgemeenschap Buren-Geldermalsen, onderdeel van de gehele parochie, straks alleen de kerk in Buren nog heeft.

Pijnlijk
Vicevoorzitter Bert de Weerd: “Het is natuurlijk geen fijn bericht wat je als kerkbestuur brengt bij de parochianen. Het is jammer dat de groei van Geldermalsen geen groei in de kerk met zich heeft meegebracht. Ik kan het ook best begrijpen dat er mensen zijn die het met het besluit niet eens zijn. Dat dit pijn doet, is heel begrijpelijk. Het is ook democratisch dat ze daar bezwaar tegenin hebben kunnen brengen.”

Bezwaarschrift
Ze hebben een bezwaarschrift ingediend, dat door kardinaal Wim Eijk inhoudelijk is verworpen. De mensen die bezwaar hebben gemaakt zijn daartegen in beroep gegaan. Hun beroep is vertaald in het Italiaans en daarna naar het Vaticaan gezonden.

Daar zal uiteindelijk het Dicasterie voor de Clerus het bezwaar beoordelen en een uitspraak doen. Dicasterie is te zien als een soort ministerie, het maakt deel uit van het pauselijk bestuursapparaat.” 

“Zolang deze procedure loopt, blijft alles in de kerk instant. Zodra we weten wat de uitspraak is kunnen we pas verdere stappen ondernemen. Dan pas kunnen we de verkoop van de kerk met pastorie te koop aanbieden. Wat daarna de koper met het gebouw gaat doen daarover kan ik geen enkele uitspraak doen.”

Vrijwilligers
Voor de instandhouding van een kerk is er meer nodig dan alleen mensen op zondag in de kerk. Penningmeester Hans Buitenhuis:

“In en rond de kerk draait het niet alleen om hoeveel mensen er op een zondag bij de dienst zijn. Je hebt een koster nodig en vrijwilligers die in de voorbereiding van een dienst zorgen dat de kerk schoon is, voor bloemen zorgen, de verwarming aanzetten. Ook voor vergadering. Je hebt ook pastoraalwerkers nodig, die mensen zijn niet meer te vinden.”

Slotviering
“Je kunt geen kerk instant houden om er alleen een kerstnachtdienst te houden. We gaan nu kerken in Buren, dat wil niet zeggen dat een aantal problemen rond de vrijwilligers nu is opgelost. Anders is er geen enkele garantie dat Buren openblijft”, stelt De Weerd, “voor velen zal Buren nieuw zijn. Ik hoop echt dat we ons in Buren, samen met de mensen daar, thuis gaan voelen.”

De slotviering is zondag 26 november om 11.00 uur.

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app