met video’s en fotoserie
Kamerlid Don Ceder in West Betuwe in gesprek over arbeidsmigranten
Nieuws
Fotoseries
1.106
keer gelezen
HAAFTEN • Tweede Kamerlid Don Ceder bracht op vrijdagmiddag een bezoek aan West Betuwe.
Creder was bij bramenkwekerij Pippel in Haaften, in het teken van ‘opvang van arbeidsmigranten in de regio’. De gemeenteraadsfracties van ChristenUnie West Betuwe, Bommelerwaard, Vijfheerenlanden, Culemborg en Altena waren ook aanwezig.
Don Ceder is sinds een kleine drie jaar Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. Daarvoor was hij sociaal advocaat, gespecialiseerd in het bijstaan van mensen met meervoudige problematiek, waaronder schulden. Omzien naar kwetsbaren is zijn motto.
Woningen
In de regio Rivierenland wonen veel arbeidsmigranten, die voor korte of langere periodes werken in bijvoorbeeld de fruitteelt of de logistiek. Het pleidooi van de regionale fracties van de CU is: de lusten en lasten in relatie tot huisvesting van arbeidsmigranten moeten beter worden verdeeld tussen werkgevers, uitzendbureaus en de rest van de samenleving.
Nu draagt de samenleving de lasten en profiteren uitzendbureaus, bijvoorbeeld door woningen in woonwijken te laten bewonen door zes tot acht arbeidsmigranten zonder voldoende toezicht. Veelal gaat het daarbij ook nog om precies die woningen die bij uitstek geschikt zijn voor starters.
Het CU-pleidooi is niet arbeidsmigratie fors terug te dringen, dat vindt de partij niet realistisch. De CU pleit voor het goed regelen van (klein- en grootschalige) huisvesting van arbeidsmigranten. Dit ook als stevig instrument om ruimte te scheppen op de woningmarkt.
Ceder ging onder andere in gesprek met fruitteler Pippel en met arbeidsmigranten die in de regio werken. Bij Pippel werken door het jaar heen zo’n 25 arbeidsmigranten. De meest van hen zijn Polen, sinds kort ook een paar Oekraïners.
Bert-Jan Pippel vertelde dat sommigen van hen al meer dan tien jaar bij hem werken. Alle huisvesting geschiedt op eigen terrein. Samen met zijn vrouw vertelde hij over de strenge regels en wetgeving waar een bedrijf zoals dat van hem aan moet voldoen, ook qua huisvesting.
Oogstrobot
Een optie voor de toekomst is een oogstrobot. Pippel volgt deze ontwikkeling op de voet, maar is ervan overtuigd dat een robot nooit al zijn personeel zal kunnen vervangen.
“Voorlopig kost zo’n robot nog ongeveer een miljoen en kan hij twintig medewerkers vervangen.” Vooralsnog doen arbeidsmigranten werk waar landgenoten niet voor te vinden zijn. Onze streek kan niet zonder, is de ervaring van Pippel.
Dat bleek wel tijdens de nabespreking, waarin ook aangehaald werd dat er wel gekeken moet worden naar de werkelijke noodzaak van het aantrekken van arbeidsmigranten en dat bij plannen voor bijvoorbeeld het uitbreiden van een agrarisch bedrijf direct de vraag gesteld moet worden waar de werknemers dan vandaan moeten komen en ook waar zij (gaan) wonen.
Ceder ontving een manifest van de gezamenlijke CU-fracties waarin zij hun standpunt met betrekking tot arbeidsmigranten optekenden. Hij beloofde zijn bevindingen mee te nemen naar de Tweede Kamer.