• Jozef, tijdens Open Monumentendag/Pompoenenmarkt  in september 2021 in Neerijnen.
• Jozef, tijdens Open Monumentendag/Pompoenenmarkt in september 2021 in Neerijnen. Foto: Dick Aanen

Bekende kluizenaar van Neerijnen overleden

Nieuws Fotoseries 12.919 keer gelezen

NEERIJNEN • Jozef van den Berg, een bekend icoon van Neerijnen, is overleden. Hij heeft bijna dertig jaar in een hutje vlak bij het Neerijnense bos gewoond. Mensen noemde hem een kluizenaar, maar zelf voelde hij zich op deze manier dicht bij God leven. 

Jozef was acteur en poppenspeler totdat hij zijn leven radicaal omgooide. Hij hoorde de roepstem van God en besloot alles anders te doen. Hij verliet zijn werk, zijn vrouw en gezin en vertrok. Eerst wilde hij richting Zaltbommel, maar het lot besliste anders. 

Een hutje in de tuin
Hij kwam terecht in het schilderachtige plaatsje Neerijnen vlakbij het gemeentehuis en kerk. Hij verbleef in het fietsenhok op de parkeerplaats van destijds nog het gemeentehuis van Neerijnen. Later bouwde hij een eigen stekje in de tuin van familie Zadelhoff.

Ondanks de naam kluizenaar, had hij wel contact met mensen die hij ontmoette. Vanwege lichamelijke klachten besloot hij na zoveel jaar dit plekje te verlaten. Zijn laatste dagen verbleef hij in een klooster in Griekenland. Jozef is 74 jaar geworden. 

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

• De verblijfplaats van Jozef
• De kerk van Neerijnen
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app