• Nog geen rotondes, ook geen tijdelijke maatregelen op provinciale wegen
• Nog geen rotondes, ook geen tijdelijke maatregelen op provinciale wegen

Stikstofbeleid knelpunt verkeersveiligheid

Nieuws 1.600 keer gelezen

REGIO • Het zijn langlopende dossiers en helaas is er nog steeds geen uitzicht op een blijvende oplossing. Soms zelfs niet op een tijdelijke maatregel.

De gemeente West Betuwe wordt doorkruist door provinciale wegen zoals de N327 en de N848. Er is sprake van een aantal gevaarlijke kruisingen, ze zijn al in beeld bij de provincie en gemeente, maar om allerlei redenen blijven de dossiers liggen en is er nog altijd geen oplossing voor het grote probleem. Gemeente en Provincie moeten gezamenlijk naar een oplossing zoeken en ook samen betalen. 

Het gaat bijvoorbeeld om de kruising Vuren en Leerdam (Zeiving-Nieuwe Zuidlingedijk), Laageinde Geldermalsen (nabij de Lingeborgh), de afslag Hellouw, de weg tussen Geldermalsen en Culemborg (kruising Hoevenseweg-Rijksstraatweg). Er wordt overgestoken met veel te hoge snelheid. Daarnaast zijn er nog een aantal fietsknelpunten waar provinciale wegen bij betrokken zijn zoals drie langs de N327. 

Omdat de dossiers al zo lang lopen is de kostenbegroting inmiddels niet meer actueel, zo was ooit voor een rotonde aan de Zeiving-Nieuwe Zuidlingedijk een bedrag gecalculeerd van 750.000 euro, naar huidige maatstaven zou dit bedrag nu 3.600.000 euro moeten zijn. Dan is er ook nog het feit dat veel van de genoemde kruisingen in de Hollandse Waterlinie liggen, maar ook in het natuurgebied Natura 2000. 

Een betere beraming van de kosten kan echter pas gemaakt worden als er duidelijkheid is over het stikstofbeleid van de regering. Immers, de machines die nodig zijn bij bouwwerkzaamheden om eventuele rotondes aan te leggen stoten stikstof uit, dat slaat neer op de natuur en zowel de gemeente als de provincie komen voor dit besluit niet in actie. 

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app