• Diverse initiatieven kunnen zich inschrijven voor Kern met Pit.
• Diverse initiatieven kunnen zich inschrijven voor Kern met Pit. Foto: Aangeleverd

Maak je buurtdromen waar met Kern met Pit

Nieuws 1.036 keer gelezen

REGIO • Van buurthuiskamer tot beweegpark, van repaircafé tot pluktuin; Kern met Pit ondersteunt mensen met een idee voor hun buurt gratis een jaar lang met deskundige hulp. Mensen uit West Betuwe zijn ook welkom zich in te schrijven met hun idee. 

Is het plan binnen een jaar uitgevoerd? Dan is er een beloning van 1.000 euro én maken de bewoners kans op de Gouden Pit van 3000 euro. Inschrijven voor Kern met Pit kan tot 1 november 2023.

Gelderlanders met pit

In heel Nederland schrijven elk jaar zeker 250 initiatieven zich in voor Kern met Pit. Het zijn mensen die zich actief inzetten voor hun eigen wijk, buurt of dorp. Zoals in het Achterhoekse Sinderen, waar een groep buurtbewoners in een jaar tijd een plat grasland omtoverde tot een buurtbos compleet met amfitheater, natuurspeelplaats en materiaalschuur.

De saamhorigheid in het dorp was ongekend. In een jaar tijd maakten zij met de aanleg van het ‘Boskapellenbuske’ het leven mooier in hun eigen leefomgeving. Ze werden bekroond met de Kern Met Pit-trofee 2023 van hun provincie én terechte winnaar van de landelijke Gouden Pit. 

Voor onze regio is het al even geleden dat men meedeed. In 2019 kwam Paula Smit uit Acquoy met het idee ‘Vertel Mij Wat, waargebeurde verhalen uit de Betuwe’. Dit werd destijds met succes afgerond.

Klus geklaard binnen een jaar

Het programma Kern met Pit is er speciaal voor bewoners die in een jaar tijd hun droom voor de buurt tot stand brengen. Waardoor ze samen het leven in hun wijk of dorp een beetje beter, groener, veiliger, gezonder en gezelliger maken. Sinds de start van Kern met Pit ruim 45 jaar geleden, zijn al meer dan vijf duizend lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij.

Bewoners kunnen zich inschrijven en profiteren van de kennis en het netwerk van Katalys (voorheen KNHM). Ze krijgen een eigen adviseur, interessante workshops, twee bijeenkomsten om andere initiatiefnemers te ontmoeten, een plek op de website en indien nodig de expertise van ingenieursbureau Arcadis. En tussentijds natuurlijk veel aanmoediging.

Dat zorgt vaak voor een boost: door mee te doen met Kern met Pit krijgen bewoners een coach die als vrijwilliger kan adviseren bij een plan van aanpak, de geldpuzzel helpt leggen of een ontwerp of bouwtekening kan laten maken. Zeker 150 deelnemers halen ieder jaar de eindstreep. Zo helpt Katalys (de landelijke organisatie voor ondersteuning van initiatieven in buurt, wijk of dorp), actieve bewoners een stap verder.

Nog een paar weken

Tot 1 november is het mogelijk om in te schrijven voor dit project. Zie de website: www.kernmetpit.nl.

Elly van Kuilenburg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app