Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Veiligheidsregio Gelderland-Zuid in het teken van de brandpreventieweken

Nieuws 624 keer gelezen

REGIO • De maand oktober staat bij de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid in het teken van de brandpreventieweken 2023.

Met de slogan ‘Check - Koop – Plak’ roept Brandweer Nederland alle inwoners op om minimaal één werkende rookmelder op te hangen op elke verdieping in de woning. 

Plaats ze in een vluchtweg

“Plaats ze in een vluchtweg. Vaak is dat in de gang naar de voordeur en op de overloop. Beter nog, hang er een in de slaapkamer en in elke ruimte waar brand kan ontstaan. Zo word je op tijd gewaarschuwd bij brand”, adviseert Peter Schuurmans, al meer dan dertig jaar actief bij de brandweer en expert Brandveilig Leven.

Rookmeldersplicht

“Dat rookmelders je leven kunnen redden, weet vrijwel iedereen. Gelukkig hebben steeds meer mensen rookmelders in huis. Daar ben ik best trots op. Wel vragen mensen regelmatig wat de beste plek is in huis voor rookmelders. Je voldoet aan de rookmeldersplicht als op elke verdieping een werkende rookmelder hangt.”

Ophangen heel eenvoudig

“Het ophangen van de rookmelder is heel eenvoudig. Bijna elke rookmelder heeft een sterke, dubbelzijdige plakstrip waarmee je de rookmelder kunt ophangen. Kun je het niet zelf? Vraag dan een familielid, vriendin of buurman om te helpen. Het is zo ‘gepiept’. Wil je weten of jouw rookmelder nog goed werkt? Druk dan op de testknop. Hoor je een piep, dan weet je dat ‘ie het nog goed doet. Check ook de houdbaarheidsdatum op je rookmelder. Zo weet je wanneer je de rookmelder moet vervangen.”

Blijf uit de rook

“Het is begrijpelijk dat je bij brand en gevaar voor veiligheid eerst aan vuur denkt, maar het is juist die nare rook die de meeste slachtoffers maakt. In rook zitten roet en andere giftige deeltjes. Ze benemen je letterlijk de adem. Roet kan ook op langere termijn schadelijk zijn voor je gezondheid. Rookmelders detecteren rook en waarschuwen jou heel snel. Zo hebben jij en medebewoners meer tijd om veilig buiten te komen bij brand. Bel zo snel mogelijk de brandweer en je verkleint het risico op slachtoffers en schade.”

Aan de slag

Weten hoeveel rookmelders nodig zijn en waar men ze precies kan hangen? Check Brandweer.nl/rookmelders.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app