Foto: Pro Persona
Foto: Pro Persona Foto: Pro Persona

Pro Persona Connect en IrisZorg orgniseren een ondersteuningsgroep

Nieuws 916 keer gelezen

REGIO • Dit najaar organiseren Pro Persona Connect en IrisZorg een ondersteuningsgroep voor jongvolwassenen van 16-25 jaar uit regio Rivierenland met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. 

Herkenning bij anderen die in eenzelfde situatie zitten, grenzen aangeven en zich losmaken van thuis zijn belangrijke thema’s in deze groep.

Niet de enige

Eén op de vier kinderen/jongeren/jongvolwassenen in Nederland groeit op bij ouders met psychische of verslavingsproblemen (KOPP/KOV-kinderen). Voor hen is het fijn om te weten dat ze niet de enige zijn, dat ze erover mogen praten en dat ze daar ondersteuning bij krijgen. 

Zelf psychische problemen ontwikkelen

Vooral om te voorkomen dat zij zelf problemen ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat KOPP/KOV-kinderen twee tot drie keer zo grote kans hebben om zelf psychische problemen te ontwikkelen.

Opmerkingen

Wanneer een ouder psychische en/of verslavingsproblemen heeft (gehad), kan dat ingrijpende gevolgen voor jongvolwassenen zelf hebben. Wat bovengenoemde instellingen nogal eens horen zijn opmerkingen zoals:

“Vanaf het moment dat mijn moeder ziek werd, is mijn ontwikkeling min of meer stopgezet. Alles draaide om thuis en om haar. Je stompt volledig af, altijd onrust, je komt nooit tot rust. Er is geen geborgenheid. Je wordt veel te vroeg volwassen.” (Ilse, negentien jaar)

Herkenning, begrip en steun

De groep is geen therapie of behandeling. De groep heeft als belangrijkste doel om bij elkaar herkenning, begrip en steun te vinden. Leren van en met elkaar, om anders met moeilijke situaties te kunnen omgaan. Soms is het al een opluchting om te ontdekken dat de persoon om wie het gaat niet de enige is.

Thema’s

Ook wordt aandacht besteed aan een aantal thema’s zoals omgaan met problemen thuis, je eigen leven leiden, schuldgevoelens en erfelijkheid. In de groep wordt niet alleen gepraat, er wordt ook creatief en met oefeningen aan de slag gegaan.

Deelname

Deze groep is voor jongvolwassenen van 16-25 jaar uit de regio Rivierenland. Deelname is gratis.

Informatie

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Pro Persona Connect afdeling Preventie, (026) 3124483 of mail naar preventie@propersona.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app