• Tijdens de open dag van de brandweer wordt een levensechte oefening gedaan.
• Tijdens de open dag van de brandweer wordt een levensechte oefening gedaan. Foto: Elly van Kuilenburg
MET VIDEO’S

Open dag brandweerkazerne Geldermalsen toont het ‘echte werk’

Nieuws Fotoseries 2.253 keer gelezen

GELDERMALSEN • De open dag van de brandweerkazerne in Geldermalsen werd op zaterdag 23 september goed bezocht. Het was inmiddels alweer vijf jaar geleden dat de brandweerkazerne zijn deuren opende voor publiek. Maar ook andere 112 hulpdiensten lieten zich van hun beste kant zien. 

Bij binnenkomst kregen alle bezoekers een nummertje in hun hand gedrukt. Er was onder andere een ritje in de brandweerwagen te winnen. Maar voor de organisatie een goede manier om de bezoekersaantallen in beeld te krijgen. Dat waren er maar liefst 4429. Een aantal meer dan het eerder ingeschatte aantal van 3000. 

Diverse activiteiten
Ondanks de buien waren er toch volop bezoekers. Er waren veel gezinnen met kinderen, die zich enthousiast een weg baande tussen de mensen. Menig brandweerwagen en politieauto werd beklommen. De brandweer toonde de verschillende wagens die zij tot hun beschikking hadden.

Ook was er een mogelijkheid om te ontdekken hoe een knipschaar werkt. Er konden fietsen en kartonnen bekertjes worden geknipt. 

Demonstratie hulpdiensten
Het echte werk, namelijk het knippen van auto’s bij een ongeluk, was te gevaarlijk om tijdens de open dag te laten doen. Dit werd door middel van demonstraties laten zien. De grootste publiekstrekker was de gezamenlijke hulpdiensten oefening. Er werd een botsing tussen twee auto’s gesimuleerd.

Het was aan de brandweer, politie en ambulancepersoneel om dit zo natuurgetrouw mogelijk te laten verlopen. Met luide sirenes kwamen zij aanrijden tot groot plezier van het publiek. Er werd een onderlinge ruzie gestopt en de veroorzaker van het ongeluk werd meegenomen door de politie. 

Een klein jongetje in het publiek vroeg zich bezorgt af of dit nu echt was of gespeeld. De brandweer zorgde door het knippen van de auto, dat het ambulancepersoneel de gewonde bestuurster mee kon nemen. Vervolgens kregen zij een groot applaus van het publiek.

Jeugdbrandweer
De jeugdbrandweer was ook een grote trekpleister bij de jeugd. Zij lieten tijdens de open dag twee oefeningen zien. Men kon met waterslangen een ‘brand’ blussen en in een simulatieruimte rondlopen vol rook om de brandhaarden op te sporen.

Het brandweerteam uit Geldermalsen is werkzaam in heel regio Gelderland-Zuid.

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app