Afbeelding
Foto: Aangeleverd

‘Vader van de atoombom’ en Brits gay drama bij Lingefilm

Nieuws 879 keer gelezen

GELDERMALSEN • Komende week vertoont LingeFilm een absolute topper over de ontwikkeling van de atoombom met op donderdag, vanwege grote belangstelling, een extra voorstelling en een Brits drama, helaas nu nog actueel, over erkenning en acceptatie van homosexualiteit in het conservatieve Engeland in de jaren ‘80. 

‘VADER VAN DE ATOOMBOM’ EN BRITS GAY DRAMA BIJ LINGEFILM 

Op donderdag 28 september (extra voorstelling wegens grote belangstelling), vrijdag 29 september en zaterdag 30 september vertoont LingeFilm de absolute topper Oppenheimer (20 uur), een aangrijpende film over de ontwikkeling van de atoombom die het einde betekende van WO II en op woensdag 4 oktober draait het Britse drama Blue Jean (20 uur), waarin het conservatieve Engeland in de jaren ’80 worstelt met de erkenning en acceptatie van homoseksualiteit.

Oppenheimer

Het op historische feiten gebaseerde relaas van Oppenheimer, is het fascinerende verhaal van de raadselachtige man die om de wereld te redden het risico moet nemen dat deze wordt verwoest. Geschreven en geregisseerd door Christopher Nolan, bekend om het produceren van films met vaak complexe scripts, ingewikkelde door elkaar heen lopende tijdlijnen en diepgravende monologen. 

Niet anders is het in de drie uur durende film Oppenheimer: Ja, hij kan best een stukje korter, maar nee, in dit geval heeft de bezoeker die volledige speelduur nodig voor het eerste bezoek en nodigt uit voor een tweede, om dan nog meer details op te kunnen pikken. Een soms ingewikkelde kijk op, wat de oorlogspresident Truman, het grootste wetenschappelijke experiment tot dan toe, heeft genoemd. 

Vanwege de duur van de film begint de voorstelling om 20 uur. De voorstellingen op vrijdag en zaterdag zijn op een enkel ticket na uitverkocht. 

Blue Jean

Blue Jean is het indrukwekkende speelfilmdebuut van de Britse regisseur en scenarioschrijver Georgia Oakley. De film laat zien dat er voor iedereen plaats is in de wereld, ook als de samenleving obstakels opwerpt, kun je leren jezelf te zijn. Jean (Rosy McEwen) is lesbisch en gymdocent op een middelbare school. 

Het is 1988 en de regering Thatcher heeft zojuist artikel 28 doorgevoerd wat het verbiedt om homosexualiteit te promoten of zelfs te bespreken in het onderwijsprogramma van het conservatieve Engeland in de jaren ’80. Een groot probleem voor Jean, en ze probeert krampachting haar werk en privéleven strikt te scheiden uit angst anders haar baan te verliezen. 

Door de komst van een nieuwe leerlinge, die met dezelfde problemen rondloopt, wordt Jean uiteindelijk toch gedwongen keuzes te maken. Problemen van toen, maar helaas nog altijd actueel. Mede door het acteertalent van Rosy McEwen is de film winnaar van de publieksprijs van het filmfestival in Venetië. 

Elly van Kuilenburg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app