• Het team van Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer.
• Het team van Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer. Foto: Aangeleverd

Van Boxtel hoorwinkels fietst mee met de HerinneringenRit voor Alzheimer Nederland

Nieuws 856 keer gelezen

WAARDENBURG • Op 23 september fietst een team van Van Boxtel hoorwinkels mee met de HerinneringenRit voor Alzheimer Nederland.

“Inmiddels een jaarlijkse traditie waar wij iedere keer ontzettend naar uit kijken! Dementie is complex dus is er helaas nog veel geld nodig voor onderzoek. Daar dragen we graag aan bij met deze sponsoractie”, zegt Carola van der Heijde, medewerker bij Van Boxtel hoorwinkels die zelf de sponsoractie coördineert. 

Via een sponsoractie kunnen vrienden en bekenden geld doneren voor belangrijk onderzoek naar Alzheimer.

Veel van onze klanten krijgen te maken met dementie
Alle beetjes helpen om een toekomst zonder Alzheimer mogelijk te maken. Want dementie treft helaas ook de klanten van Van Boxtel hoorwinkels. Meedoen aan de HerinneringenRit staat niet op zichzelf, maar sluit helemaal aan bij de missie van Van Boxtel hoorwinkels om meer mensen beter te laten horen.

Het bedrijf kiest er bewust voor om zich in te zetten voor Alzheimer. Zo heeft Van Boxtel hoorwinkels een partnerschap met Alzheimer Nederland afgesloten en zijn alle winkels dementievriendelijk. Medewerkers merken in de dagelijkse interactie met klanten wat de impact is van dementie. 

Gehoor risicofactor bij ontwikkelen van dementie

Anneke Brat, klantadviseur bij Van Boxtel hoorwinkels, vertelt hierover: “Van alle mensen die slecht gaan horen krijgen helaas velen te maken met dementie, zelf, of in hun directe omgeving.” 

“Weinig mensen weten dat het gehoor een belangrijke beïnvloedbare risicofactor is op de ontwikkeling van dementie. Denk aan het voeren van gesprekken, verwerken van taal en het luisteren naar muziek: dit houdt de hersenen actief. Onderzoek laat dat ook zien.”

“We raden daarom aan om bij vermoedelijk gehoorverlies in gesprek te gaan voor een mogelijke oplossing. Het dragen van hoortoestellen zorgt ervoor dat je weer midden in het leven staat. De nieuwste toestellen zijn zelfs zo intelligent dat ze zich automatisch aanpassen aan de omgeving.”

Hoop voor een toekomst zonder Alzheimer
De grootste oorzaak voor de groei van het aantal mensen met Alzheimer is vergrijzing: tegen 2050 zullen er 620.000 mensen met dementie zijn in Nederland, tegen 290.000 nu. Dit zet enorme druk op de maatschappij, de zorg en mantelzorgers. Voor Van Boxtel hoorwinkels is het belangrijk om zo snel mogelijk een doorbraak op medische gebied te stimuleren.

Alzheimer is een zeer complexe hersenaandoening die erg moeilijk te behandelen is. Maar toch is er hoop: zo worden er de komende jaren grote medische doorbraken verwacht ten opzichte van een behandeling. In de eindspurt naar het vinden van een juiste (combinatie) van medicijnen, is iedere vorm van (financiële) steun meegenomen.

Invloed van gehoor op risico Alzheimer

Het gehoor speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van de hersenen. Mensen zijn in contact met de omgeving, voeren gesprekken en luisteren naar muziek. Het verwerken van deze prikkels houden de hersenen actief. Maar horen heeft ook invloed op het emotionele welzijn: denk aan hoe een lievelingsliedje uit de puberteit herinneringen van vroeger naar boven brengt. 

Dit wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen horen en dementie. Wetenschappers zijn het er niet unaniem over eens, omdat er geen oorzakelijk verband is aangetoond, maar zo zijn er (voorzichtige) tekenen dat het dragen van een hoortoestel het risico op dementie verlaagt.

Elly van Kuilenburg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app