Afbeelding

Werkzaak Rivierenland getoetst

Nieuws 998 keer gelezen

REGIO • De gemeenschappelijke regeling Werkzaak Rivierenland deelde zijn bestuursrapportage over het jaar 2023 met de raad. Het college stelt aan de raad voor om hier een zienswijze op in te dienen. Op 12 september gaf de raad een reactie op de bestuursrapportage.

Werkzaak Rivierenland werkt voor acht gemeenten in de regio Rivierenland, waaronder West Betuwe. Zij voeren de Participatiewet en de Wet sociale werkvoorziening uit. 

Hun aanpak is uniek in Nederland: ze werken samen met werkgevers, UWV, onderwijs, maatschappelijke instellingen en gemeenten. De bestuursrapportage 2023 bracht nogal wat reuring te weeg. 

Eén van de grieven over het rapport was dat het aantal uitkeringen onder statushouders benadrukt lijkt te worden, dat moet eruit aldus de VVD en D66.  

Onduidelijk

De raad vond rapport niet duidelijk over het aantal bijstandgerechtigden in Rivierenland. En het geeft ook geen informatie over hoeveel daarvan in de schuldsanering zijn (WSNP), het aantal partners van de WSNP-gerechtigden en hoeveel gedupeerden van de kinderopvangtoeslag-affaire. 

Raadslid Boer-Rookhuiszen van D66 stelde dat werkzaak jaren op rij al ‘winst’ maakt, zij vroeg of deze geldstroom niet terug kan vloeien naar het sociaal domein? Voorts pleit zij voor meer inzicht in de veranderende doelgroep van Werkzaak, met name in de verdeling tussen jongeren, ouderen en statushouders. 

Uiteindelijk werd besloten rapportage als amendement in te dienen bij de raad. Dat betekent dat er een voorstel komt tot wijziging van de tekst. Daarna volgt een stemming en daaruit moet dan blijken of de rapportage goedgekeurd wordt.

Marjon de Lange

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app