Brandweer biedt burger inkijkje
Nieuws
1.019
keer gelezen
GELDERMALSEN • De brandweerkazerne haalt alles uit de kast om op zaterdag 23 september tussen 10.00 en 16.00 uur een speciale open dag te organiseren. Een kijkje in de keuken van de brandweer, maar ook van andere hulpdiensten.
Dit gebeurt één keer in de vijf jaar. Martijn van Wijlen is (vrijwillige) bevelvoerder bij de brandweer in Geldermalsen. Hij vertelt meer over het aankomend evenement.
“Eén keer in de vijf jaar houden wij een open dag. Zaterdag is jong en oud welkom op onze brandweerkazerne in Geldermalsen. Het wordt een groot evenement en we verwachten dan ook drie- tot vierduizend bezoekers. Tijdens de open dag willen we de burger een inkijk geven in wat wij eigenlijk doen.”
“We zijn als organisatie trots dat we 24 uur per dag beschikbaar staan om mensen te helpen. We hebben ook veel externe partijen uitgenodigd, zoals Rijkswaterstaat en de politie en ambulance. We willen de bezoekers mee laten kijken in de keuken van de crisisbeheersing. In wat wij als vrijwilligers bij de brandweer voor de burgers kunnen betekenen.”
De vrijwillige brandweer
“Ondanks dat men het woord vrijwilliger noemt, vraagt het werk veel van je. Het voelt als een tweede parttime job. Je moet elk moment klaarstaan voor actie, soms zelfs midden in de nacht of tijdens het kerstdiner. Het vraagt opofferingen in je werk en privésituatie.”
Maar”, vervolgt Martijn, “je krijgt er ook zoveel voor terug. De waardering van de burger, het kunnen presteren onder tijdsdruk, het aangaan en oplossen van uitdagende complexe omstandigheden en het in teamverband werken aan een gevaarlijke klus.”
“Als je eenmaal besmet bent met deze passie voor de brandweer, dan is er geen weg terug. Veel mensen blijven jarenlang bij de brandweer.”
“Bijzonder is dat de vrijwillige brandweer in Geldermalsen op hetzelfde niveau werkt als de beroepsbrandweer. Dit terwijl het voor ons op oproepbasis is en wij geen 24 uur per dag op een kazerne staan te wachten op een melding. Wij doen dit erbij, naast ons eigen werk. Wel krijgen we er een onkostenvergoeding voor.”
Tweejarige avondcursus
Er komt best wat bij kijken om vrijwilliger te worden bij de brandweer. “Je hebt een tweejarige avondcursus nodig om de beginselen van het vak onder de knie te krijgen. Het is een veelzijdig vak; het redden en bevrijden van mens en dier, branden blussen en om weten te gaan met gevaarlijke stoffen.”
“Tijdens de opleiding leer je veilig te werken en welke procedures je moet volgen. Maar je mag tegelijkertijd ook ervaring opdoen in de praktijk. Onder begeleiding mag je vanaf het begin af aan al mee als de brandweer uitrukt. Ook ben je elke maandavond welkom wanneer de brandweer aan het trainen is.”
“In dit vak is het ook heel belangrijk om je collega’s te leren kennen. Het is een vak waarbij je elkaar nodig hebt. Je moet presteren onder grote druk en dan heb je de ander nodig. Je moet elkaar kunnen vertrouwen. Er heerst in ons team een hechte onderlinge kameraadschap als het erom gaat, zelfs al ben je in het dagelijks leven niet met iedereen bevriend.”
“Naast het werken in teamverband is het prettig wanneer je als brandweerman stressbestendig bent en het je passie is om mensen te helpen uit benarde en gevaarlijke situaties. Je moet ook bereid zijn om dag- en nacht klaar te staan. Binnen het team zijn er ook individuele capaciteiten. Er zijn bijvoorbeeld mensen die technisch heel sterk zijn en anderen hebben weer andere talenten, zoals het omgaan met de slachtoffers of samenwerken met andere hulpdiensten.”
“In het voorbereiden van de open dag gaat veel tijd zitten. Samen met collega’s zijn we al maandenlang, tientallen uren bezig. Het is niet alleen het voorbereiden van de activiteiten, maar er moeten bijvoorbeeld ook vergunningen worden geregeld. En we willen de bezoeker graag verblijden en verbazen met wat we bedacht en geregeld hebben.”
“Tijdens de open dag krijg je een beeld van de werkzaamheden van de brandweer. Er is veel te doen én te beleven. Er zijn demonstraties, maar ook mogelijkheden om zelf te ervaren hoe het is om bij de brandweer te werken. Je kunt bijvoorbeeld met een knipschaar sloopfietsen kapot knippen, wat vergelijkbaar is met het gevaarlijke werk om auto’s open te knippen.”
“Bij de jeugdbrandweer kun je zelf met een waterspuit te werk gaan. Ook is er een plein over brandveilig leven, waar men uitleg geeft over voorzorgsmaatregelen die je thuis kunt toepassen. Daarnaast zijn er natuurlijk diverse en zelfs hele bijzondere voertuigen van brandweer en andere hulpdiensten te zien. Natuurlijk kun je ook dingen die je altijd al hebt willen weten aan ons vragen.”
De bezoekers van de open dag die met de fiets komen, kunnen deze aan de Rijksstraatweg, tegenover de kazerne parkeren. De auto’s kunnen geparkeerd worden op de parkeerplaatsen bij de Bethelkerk en de Lingeborg, vlakbij de kazerne. En voor de mensen die slecht te been zijn is er een haal- en brengservice vanaf deze parkeerplaats.
Brandweer Geldermalsen
Het brandweerteam uit Geldermalsen is werkzaam in heel regio Gelderland-Zuid. Het bestaat uit mannen (en soms ook vrouwen) in de leeftijd tussen de achttien en zestig jaar en met diverse culturele achtergronden. De ene vrijwilliger is fruitteler en de ander boekhouder of docent. Sommige stromen door vanuit de jeugdbrandweer, maar er zijn ook mensen die zich op latere leeftijd aanmelden.
Komende zaterdag is er een groot evenement in Geldermalsen. De brandweerkazerne heeft alles uit de kast gehaald om die dag tussen 10.00 en 16.00 uur een speciale Open Dag te organiseren.