• Vrachtverkeer in de straat die steeds drukker wordt.
• Vrachtverkeer in de straat die steeds drukker wordt. Foto: Aangeleverd

Bewoners vragen om aanpak verkeersdrukte in de Herman Kuijkstraat

Nieuws 1.689 keer gelezen

GELDERMALSEN • Op de agenda van de raad van twaalf september stond een ingekomen brief over de verkeersoverlast in de Herman Kuijkstraat. Een bezorgde bewoner had maar weer eens aan de bel getrokken.

De brief was voorzien van vele foto’s die de nijpende situatie goed weergeven. De raad was het dan ook unaniem over eens dat er iets aan gedaan moet worden. 

“Het is een 30 kilometer-zone”, vertelt een bewoner desgewenst, “maar er wordt altijd veel harder gereden. Dat kan ook niet anders want de hele straat is niet ingericht als 30-kilometer zone, het is gewoon een rechte racebaan. Mensen rijden hier veel te hard.” Een veel gehoorde klacht is ook dat er te weinig handhaving in Geldermalsen is. Meer blauw op straat zou wellicht ook wat aan de overlast kunnen doen. 

Vrachtwagens

De straat schuurt tegen het winkelgebied aan. De Herman Kuijkstraat is van oudsher een dijk, ingericht voor paard en wagen en niet voor het huidige zware verkeer, voor de vrachtwagens die de winkels komen bevoorraden. 

De weg is smal, ze parkeren deels op de stoep waardoor die weer kapot gaat. Doorgaand verkeer moet dwars om de vrachtwagens heen. Op de stroken voor het laden en lossen voor vrachtwagens wordt door winkelend publiek geparkeerd. Hierdoor kunnen de vrachtwagenchauffeurs hun werk niet uitoefenen. Onlangs moest zelfs een ambulance wachten omdat hij er niet door kon. Er zijn vele voorbeelden genoemd. 

Rapport

Ook was er kritiek op de gemeente over de communicatie naar de klagende bewoners toe. Wethouder Hartman heeft tijdens de vergadering toegezegd iets te gaan doen. Er volgt nader onderzoek en zij komt voor het einde van dit jaar met een rapport hierover. 

Geopperde ideeën zijn bijvoorbeeld er een éénrichtingsverkeer-weg van maken en de hele straat autoluw maken door die bij het winkelgebied te trekken.

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app