• Landgoedfair 2023.
• Landgoedfair 2023. Foto: Tess Korevaar
video

Meer dan 25.000 bezoekers in vijf dagen op de Landgoedfair

Nieuws 1.367 keer gelezen

BEESD • Een terugblik op vijf dagen Landgoedfair is haast onmogelijk. Mede door de goede weersomstandigheden en prachtige aankleding van het evenement wordt op het Landgoed nog even nagenoten van het evenement. En vooruit gekeken naar volgend jaar.

Naast het brede aanbod van standhouders, spectaculaire demonstraties in de ring was het kinderprogramma groter dan ooit. Op de kinderboerderij kon - ook door de allerkleinste - volop geaaid en geknuffeld worden met onder andere een alpaca en een kalfje, op het kruiwagenparcours werden kruiwagentjes volgeladen met zakjes meel, flessen melk en wielen kaas en op de speciale Kinderweide werd onder leiding van KinderCrea uit Beesd geschminkt, maar ook familiewapens geknutseld, zaadbommetjes gemaakt en insectenhotels gebouwd.

Ook aan de oudere bezoeker werd gedacht; in het Landbouwmuseum werd door vrijwilligers enthousiast verteld over de werking van historische landbouwmachines. Samen met de tentoongestelde collectie Landrovers vormde dit een eerbetoon aan Frans baron van Verschuer. Tijdens de goedbezochte landgoedlezingen werden bijzondere verhalen verteld door familieleden van Verschuer, de molenaar en medewerkers.

Lezing over het landgoed

In de schaduw van de Schapenschuur hielden Nathalie van Verschuer en dochter Nora een  lezing af. De geschiedenis van het landgoed uit eerste hand en terug naar de eerste fair in 1995. Het was ook het moment dat Nathalie haar man Frans leerde kennen. En ze vertelde over hoe het landgoed de organisatie uiteindelijk in handen nam, geheel in traditie van Marienwaerdt. Waar bijvoorbeeld ook biologische landbouw al tientallen jaren vanzelfsprekend is. Typische en leuke anekdoktes over hoe het echtpaar ‘s nachts nog bezig was met het maken van de jams en leuke verhalen van Nora over haar kindertijd. Positief maar ook gaf ze de keerzijde aan, en werden de vooroordelen benoemd die het gezin ten deel viel. De veronderstelling is dat wanneer je op een landgoed woont je ook heel rijk bent. Maar zoals de barones zelf zei: “Alles staat in het teken van het landgoed, het beheer en de toekomst, dus het landgoed gaat altijd voor en dat is hard werken voor iedereen binnen het gezin en de familie.”

Op vrijdag

Op vrijdag kwam Het Kontakt een kijkje nemen en was te zien en te horen hoe de Landgoedfair in de loop van de jaren, vanuit het hele land een schare fans heeft gekregen. Voordat de fair goed en wel geopend was stroomden via de Notenlaan het publiek toe. Onder tropische tempraturen maar in ontspannen sfeer begonnen de bezoekers aan hun ronde over het landgoed. 

Binnenkijken bij bekende beelden

Het was veel rondlopen en kijken maar ook namen sommige gretig deel aan de worskhops. De rondleiding door het grote huis was ook in trek, iedereen wilde wel even binnenkijken in het oude landhuis. Vooral ook omdat veel mensen de beelden kennen van televisie, na de serie over de familie van Verschuer. “Maar dat is anders dan wanneer je zelf binnen staat”, zegt een enthousiaste vrouw die alle namen van de familie uit haar hoofd kent. Zelfs de labradors zijn bekend.Bezoekers uit Noord-Hollander en zelfs een echtpaar uit Groningen vertelden dat de fair jaarlijks in hun agenda staat. “Voor de sfeer, de omgeving en alle leuke spullen. Het voelt aan alsof je in Engeland bent.”

25.000 bezoekers

Van woensdag 16 t/m zondag 20 augustus vond op Heerlijkheid Mariënwaerdt alweer de 27e editie van de Landgoedfair plaats. Verspreid over vijf dagen hebben meer dan 25.000 bezoekers het evenement bezocht.

www.marienwaerdt.nl


Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

• Landgoedfair 2023.
• Landgoedfair 2023.
• Landgoedfair 2023.
• Landgoedfair 2023.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• Het beoogde Landgoed, in de uiterwaarden bij Buurmalsen.
Waterschap Rivierenland tegen bouw woningen in Lingebed bij Buurmalsen Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw in Deil stap dichterbij; 100 woningen gepland Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Onvoldoende budget om 'probleemkruising' tussen N848 en Zuiderlingedijk aan te pakken Nieuws 12 uur geleden