Corrie, Joke en Henny zijn druk bezig met het zaad plakken van de pauwenveren
Corrie, Joke en Henny zijn druk bezig met het zaad plakken van de pauwenveren Foto: Cees Hoogteyling

De corsowagen wordt ‘Het Pronkjuweel’ van Varik

Nieuws 890 keer gelezen

VARIK • Het lijkt nog ver weg, toch zeggen de dames van de Stichting Corsowagen Varik, het is zo 16 september. Ook dit jaar zal Varik deelnemen aan de 61e editie van het Betuwse fruitcorso in de binnenstad van Tiel. De wagen van Varik zal een technisch hoogstandje worden.

Voor de ontwerpers, het duo Artin van Driel en Martine Hoogmoed, is het de tweede wagen die ze voor Varik hebben ontworpen. Martine: “Onze eerste wagen vorig jaar behaalde een zevende prijs. Voor beginners toch niet slecht. We hopen nu hoger te eindigen.”

Artin van Driel over het ontwerp: “We waren op vakantie en toen zagen we enkele pauwen met hun veren pronken. We dachten direct samen dat is een idee voor een corsowagen. Toen we hoorden dat we weer een ontwerp mochten maken, wisten we dat het de pauwen zouden worden. We hebben ons ontwerp eerst met de groep technische mensen besproken. Je kunt ‘t natuurlijk wel bedenken, maar het moet wel technisch mogelijk zijn. Gelukkig zagen de techneuten het wel zitten. We dachten de drie pauwen, één vrouwtje en twee mannetjes pauwen, op een platte wagen te bouwen. Dat zijn nu boomstammen geworden. De technische constructie is nagenoeg klaar. Er wordt volop gelast en de pauwen zijn op ware grootte uitgeprint. We hebben er het volste vertrouwen in dat het een mooie wagen gaat worden.” Mark Jorritsma is mee verantwoordelijk voor de techniek en druk aan het lassen. Mark: “Ik heb het volste vertrouwen in de techniek, ik denk niet dat die ons in de steek zal laten. Zoals het er nu uitziet, komt het helemaal goed.”

De dames zijn de veren, waarmee de pauwen gaan pronken, al aan het beplakken. Joke de Vree: “We weten best wat we moeten doen. Om een indruk te geven, de veren hebben een lengte van vier meter en we moeten er tweeënvijftig beplakken. Ik roep nu maar gelijk, mensen kom gezellig een avondje plakken.”

Hooggespannen

Voorzitter Ronald van Veen: “Als voorzitter mag ik best blij zijn dat ik mag zeggen dat de corsoclub Varik uit een geweldige ploeg mensen bestaat. We hebben ongeveer zestig mensen die aan de wagen werken. Natuurlijk kunnen we altijd plakkers gebruiken, jong of oud, iedereen is welkom. En zeg niet dat je te oud of te jong bent. Aan de wagen werken mensen van achttien tot tweeënnegentig jaar. De verwachtingen zijn dit jaar hooggespannen. Een dergelijke wagen bouwen kan alleen door het aantal sponsoren die we hebben. We hebben wel vijfduizend euro van de Vriendenloterij ontvangen. Dat zit in een potje om de hal die we hebben te voorzien van een afzuigsysteem, om de lijmlucht en warme lucht af te voeren. In veel gevallen zijn de producten die we gebruiken ook fors in prijs verhoogd. We zijn blij met iedere bijdrage.”

Info: www.corsowagenvarik.nl

Cees Hoogetyling 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app