• Gastenhuis in Geldermalsen in aanbouw.
• Gastenhuis in Geldermalsen in aanbouw. Foto: Mike Raanhuis

Ceremoniële ‘eerste steen’ gelegd voor Gastenhuis Geldermalsen

Nieuws 1.136 keer gelezen

GELDERMALSEN • Deze week legden burgemeester Stoop en Gastenhuis-initiatiefnemers Annemieke Bambach en Clasien Schakenraad ceremonieel de ‘eerste steen’ op de bouwplaats van Gastenhuis Geldermalsen, een nieuw kleinschalig thuis voor mensen met dementie, dat begin 2024 opent.

Dit dementievriendelijke zorghuis komt in de nieuwe woonwijk Lingedonk en gaat bestaan uit 2 individueel opererende huizen, elk met 20 appartementen, waarvan 2 voor (echt)paren.

24e Gastenhuis

Burgemeester Servaas Stoop zette de eerste steen samen met Gastenhuis initiatiefnemers Annemieke Bambach en Clasien Schakenraad. Dit wordt het 24e Gastenhuis in Nederland. Het Gastenhuis zoekt nog een bevlogen locatiemanager. Over 3 maanden starten wij de werving van het zorgteam van ca. 40 mensen. 

Annemieke Bambach: “Wij kijken er naar uit om ook in Geldermalsen mensen met dementie een fijne plek te bieden, zo thuis als mogelijk.” Pieter Luitjes, directeur Dura Vermeer Bouw Zuid: “We zijn blij dat we met de bouw van dit Gastenhuis een bijdrage mogen leveren aan dementievriendelijk woonzorgvoorzieningen in Geldermalsen. Na deze symbolische eerste steenlegging bouwen wij verder aan dit mooie gebouw.”

Dementievriendelijk

Vrijheid en eigen regie voor bewoners staan voorop in Het Gastenhuis. Ook dit huis zal een opendeurenbeleid hebben. Bewoners kunnen gewoon de deur uit voor een boodschap, ommetje of bezoek. Verdwalen zij wel eens? Dan krijgen ze een gps-tracker mee, zodat de medewerkers ze kunnen ophalen. 

Eigen appartement inrichten

Bewoners bepalen zelf hoe ze leven, hoe laat ze opstaan of naar bed gaan en richten hun eigen appartement in. De zorg en begeleiding beweegt met hen mee, in plaats van andersom. Team van ca. 25 medewerkers, twee huiskamers, rondom tuin met terrassen, open keuken, koks die dagelijks vers koken. Deel van landelijk concept met hoge klant- en medewerkertevredenheid. In ZorgkaartNederland. Top tien van best gewaardeerde verpleeghuizen.

Huisdieren meeverhuizen

Bewoners kunnen het leven dat zij gewend zijn, zoveel mogelijk voortzetten. Huisdieren mogen onder voorwaarden meeverhuizen. Mensen kunnen gewoon naar hun vereniging, kerk of café blijven gaan. Als de ziekte zich ontwikkelt groeit de zorg ongemerkt met ze mee. Mensen kunnen tot het levenseinde bij Het Gastenhuis wonen.

Betaalbaar

Het Gastenhuis is betaalbaar voor mensen met een gemiddeld pensioen en een CIZ-indicatie. De zorg wordt vergoed. Gastenhuizen zijn dus geen dure zorgvilla’s, en staan gewoon in woonwijken, zodat bewoners aan de maatschappij kunnen blijven deelnemen.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app