Vol trots toont Theo Witjes de nieuwe replica van het Kruisheren gevelkruis.
Vol trots toont Theo Witjes de nieuwe replica van het Kruisheren gevelkruis. Foto: william Hoogteyling

Kruis van Kruisheren terug aan de stadsmuur van Asperen

Nieuws 1.074 keer gelezen

ASPEREN • De inwoners van de stad Asperen zijn blij dat een nieuw replica kruis van de Kruisheren terug komt op de stadswal. Eind 2018 werd een replica van het Kruisherenkruis geplaatst aan de stadsmuur van Asperen, tegenover de Grote Kerk. Nog geen twee jaar later ontdekte Theo Witjes, voorzitter van de vereniging Oud-Asperen dat het kruis was verdwenen. 

Te zien was dat het met een slijptol is gebeurd. Onbegrip onder de inwoners. Theo Witjes: “De vraag onder de inwoners van de stad was, wie doet zoiets en waarom? Een paar kilo oud ijzer heeft weinig waarde. De oproep die we toen hebben gedaan om het terug te brengen, daarop hebben we geen enkele reactie ontvangen.”

Het kruis

Het kruis symboliseert de historische band tussen Asperen en kloosterorde der Kruisheren, die zich in 1314 in Asperen vestigden. Dat gebeurde op verzoek van zoon Jan, van Jan XI heer van Arkel en Gorinchem. Eerst was het de bedoeling een klooster in Gorinchem te stichten. De verhalen over het niet doorgaan in Gorinchem zijn tweeledig. Een van de lezingen is dat de stad Gorinchem te werelds zou zijn. De andere is dat men er geen juiste locatie voor kon vinden. Het werd toen Asperen.

Klooster in Asperen

Theo Witjes: “Het klooster heeft gestaan in het midden van de stad. Vanuit Keulen en Luik en in Nederland vanuit Sint Agatha in Brabant verspreiden de kloosterlingen zich over Nederland. De verstandhouding tussen de kloosterlingen en de inwoners van Asperen was goed. Belangrijk voor hen was de zorg voor de medemens. Het is niet zo dat de reformatie de oorzaak is geweest dat ze onze stad hebben verlaten. Twintig jaar daarna pas. De kloosterlingen waren het niet eens met al dat goud en rijkdom van het katholieke leven. Het waren de Spanjaarden die de aanleiding van hun vertrek uit Asperen zijn geweest. 

Blijvende herinnering 

In 2018 was het 440 jaar geleden dat de kloosterlingen zijn vertrokken en toen bestond onze vereniging Oud-Asperen veertig jaar. Een mooie gelegenheid voor blijvende herinnering aan die tijd van de Kruisheren. De replica, want het originele kruis is met de kloosterlingen meegegaan, is toen bekostigd door de toenmalige gemeente Lingewaal en onze vereniging. Het kruis is nooit teruggekomen, zelfs na uitgeloofde beloning van vijfhonderd euro niet. 

Teruggehangen op de oude plaats

Tijdens de algemene leden vergadering kon ik de leden vertellen en laten zien dat we een nieuw kruis hebben. Dat hebben we als inwoners te danken aan een oud en nog altijd zeer betrokken inwoner bij Asperen, Marinus de Man. Als bestuur en inwoners zijn we blij dat we het kruis weer op de oude plaats kunnen terughangen.” Een bordje met QR-code vertelt het hele verhaal. 

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden