• Snus campagne van Stadsraad Asperen.
• Snus campagne van Stadsraad Asperen. Foto: Aangeleverd

Stadsraad start campagne tegen het gebruik van snus

Nieuws 539 keer gelezen

ASPEREN • In Asperen en omgeving wil de stadsraad met een campagne voor de stad en omgeving inwoners bekend maken met de gevolgen van snus gebruik. De commissie doe over veiligheid gaat binnen de Stadraad van Asperen werkt aan diverse projecten.

‘Jonger dan je zou denken’

Josephine van Eeden is een van de commissieleden en kwam zes jaar geleden in Asperen wonen. “De problematiek rondom de snus lijkt misschien een ‘stads probleem’ maar komt hier dus wel degelijk voor. Bij jongere kinderen dan je zou denken, zoals op basisscholen.” Het is verrassend dat een dorpsraad, of in dit geval stadsraad zo concreet met een probleem komt en bijbehorende campagne. Bij de meeste kernagenda’s in West Betuwe zijn dergelijke punten niet terug te vinden.

Opvallende blikjes

Snus is de populaire naam voor tabakspoeder of nicotine in een soort theezakje. Gebruikers plaatsen dit zakje onder de bovenlip waar de nicotine door het mondslijmvlies kan worden opgenomen in het lichaam. De nicotinezakjes worden verkocht in kleine opvallende blikjes en hebben verschillende smaken, vaak zoetig. Hiermee lijkt het erop dat het product aantrekkelijk wordt gemaakt voor jongeren.

Onderzoek NOS

De NOS deed in 2022 onderzoek naar het gebruik en vroeg 38.000 minderjarige volgers naar het gebruik van snus. Een kwart van de ondervraagden gaf aan het weleens gebruikt te hebben of nog steeds te gebruiken. Snus met tabak is in Nederland verboden, er is nog een onderzoek gaande naar een totaalverbod.

Positieve reacties

“De eerste reacties die wij krijgen zijn heel positief. Het lijkt erop dat mensen het prettig vinden dat we het bespreekbaar maken en direct met materiaal komen om op onder andere scholen te verspreiden.” Hierbij wordt ook gekeken naar omliggende plaatsen waar jongeren uit Asperen naar school gaan. 

Glijdende schaal

“Eigenlijk komt de jeugd in een trechter terecht. Het gebruik van een vape (e-sigaret) en snus zonder tabak, zouden gezien kunnen worden als minder schadelijk maar zijn dat wel degelijk ondanks het soms verhullende karakter met smaakjes en interessante verpakkingen. De stap om vervolgens naar zwaardere middelen over te gaan is daardoor steeds kleiner. Jongeren komen in een circuit terecht en lijken steeds jonger te zijn.” De posters van de snus campagne hangen dan ook bij de basisschool in Asperen en informatie is gedeeld in de groepsapps van ouders en verzorgers. 

Nieuw fenomeen

Vanuit de Stadsraad zijn er op het gebied van veiligheid ook gesprekken met onder andere de wijkagent. “Je merkt dat de politie tegen het feit aanloopt dat snus een nieuw fenomeen is en het even duurt voordat het eventueel aangepakt wordt en de juiste prioriteit heeft gekregen.” De gemeente droeg via het Leefbaarheidsbudget bij aan de campagne. In de gemeenteraad van Gorinchem werden al vragen gesteld over het middelengebruik bij jongeren, ook in West Betuwe wordt het bespreekbaar gemaakt in beleid en uitvoering.

‘Erover in gesprek raken’

Met de opvallende posters en de duidelijke folders die verspreid worden kent snus in ieder geval nog weinig geheimen in Asperen en omgeving. “Nu is het de bedoeling dat de jeugd en hun ouders erover in gesprek raken. Dat het niet stoer is maar vooral schadelijk, dat het een opstap kan zijn naar veel grotere problemen.”

www.stadsraad-asperen.nl/project/snus/

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app