• Tekening van uitbreidingsplannen van de golfbaan.
• Tekening van uitbreidingsplannen van de golfbaan. Foto: Aangeleverd

Voortgang sanering vervuilde grond golfbaan Spijk

Nieuws 1.159 keer gelezen

SPIJK • Eigenaar van de golfbaan The Dutch gaat met een nieuwe partner ESG aan de slag om de vervuilde grond van de golfbaan  te saneren en verder te ontwikkelen. De gemeente geeft aan nauw betrokken te blijven.

Het afgelopen jaar hebben The Dutch en de gemeente gesprekken gevoerd over de aanpak van de milieuschade door het verkeerd gebruik van staalslakken op het terrein. Daarnaast is gesproken over de toekomstige invulling en functie van het gebied. Met een nieuwe partner, het bedrijf ESG, zegt The Dutch hopelijk vaart te kunnen maken met de sanering en de gebiedsontwikkeling. Gemeld wordt dat de sanering begin 2025 kan worden afgerond.

Invulling

“The Dutch en ESG werken samen met de gemeente aan een basis voor duurzame toekomst van het terrein. De gemeente houdt daarbij de lange termijn voor ogen: milieuschade moet worden opgelost en voorkomen en er blijven opties voor sport, recreatie, energieopwekking en energieopslag in het gebied. ESG en The Dutch gaan voortvarend aan de slag met een nieuwe aannemer om de sanering aan te pakken in combinatie met de gebiedsontwikkeling”, geeft gemeente West Betuwe aan. 

Zonnepark

Er ligt een voornemen om een tijdelijk zonnepark van circa 37 hectare te realiseren. De investering hiervoor wordt gedaan door ESG. Gezien de omvang van de investering heeft ESG de gemeente gevraagd om 5 miljoen te financieren. ESG wil dit bedrag in 7 jaar terugbetalen vanuit de opbrengsten van de zonneweide. In de gemeenteraadsvergadering van 27 juni kunnen de raadsleden zich uitspreken over het publiek belang van deze lening. Er is door betrokkenen aangegeven dat het zonnepark bedoelt is om de sanering te kunnen bekostigen. 

Samenwerkingsovereenkomst

“Het is in ieders belang om de voortgang van het saneren erin te houden op een manier die goed is voor het milieu. Dit geldt zowel voor de uitvoering als voor het monitoren van de vervuiling van bodem en grondwater”, zeggen de partijen die een samenwerkingsoverkomst ondertekenden: The Dutch, ESG en de gemeente. De gemeente zegt hierbij echter wel haar onafhankelijkheid als bestuurlijk toezichthouder en handhaver op milieugebied te behouden.

Bewonersavond

Op 8 juni organiseert de gemeente een informatieavond voor direct omwonenden om hen bij te praten over de ontwikkelingen en de manier waarop de gemeente en partijen als het waterschap en de omgevingsdienst erop toezien dat de milieuschade wordt opgelost en verder voorkomen.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app