• Even na half twaalf voer het gigantische beeld voorbij Tiel.
• Even na half twaalf voer het gigantische beeld voorbij Tiel. Foto: Rob Zantinge

Gerard Philips heeft weinig oog voor Tiel

Nieuws Fotoseries 908 keer gelezen

TIEL • Even na half twaalf zaterdagochtend was hij er al, Gerard Philips, de grondlegger van het gelijknamige, wereldwijde concern, ooit Nederlands trots. Nee, niet Gerard zélf natuurlijk, maar een gigantisch evenbeeld van hem. Een stalen beeld van zeven meter hoog, in zo’n twee jaar tijd op de scheepswerf in Millingen gemaakt door de Nijmeegse kunstenaar Andreas Hetfeld.

De megakop van Gerard Philips stond op een ponton en werd door sleepboten en drones, met een gangetje van zo’n twaalf kilometer per uur, over de Waal langs Tiel en Wamel begeleid. Gerard had geen interesse in de Verkeerspost van Rijkswaterstaat. En ook niet in de flats aan de
Echteldsedijk. Zelfs de Waterpoort heeft hij niet gezien. Nee, Gerard had zijn blik gericht op Wamel, alsof hij wist dat er nauwelijks publiek voor hem zou komen opdagen; nog geen twee handen vol toeschouwers bevolkten de Waalkade.

Gloeilampenplantsoen
Indrukwekkend was de varende expositie wél. Het beeld heet officieel ‘Het Gezicht van Nijmegen’, maar het wordt ook wel ‘Het Masker’ genoemd. Komende maandag (1 mei), toepasselijk genoeg op de Dag van de Arbeid, vervolgt Gerard Philips zijn weg per vrachtwagen richting Eindhoven. Daar krijgt hij een voorlopige plek in Het Gloeilampenplantsoen en laat hij zijn licht voorlopig schijnen over de Beukenlaan.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

• Gerard Philips had meer oog voor Wamel dan voor Tiel.
• Verder maar weer, op weg naar Zaltbommel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app