• Gemeenteraad in Beesd.
• Gemeenteraad in Beesd. Foto: Aangeleverd
ingezonden

Joanne Bredero: Mandaat

Ingezonden 577 keer gelezen

Mandaat

BEESD • Op dinsdag 23 mei kwam de gemeenteraad van West Betuwe op bezoek in Beesd. ‘Het is een experiment’ werd mij verteld. Een handreiking dus om in samenspel en samenspraak met inwoners vorm en inhoud te geven aan de avond.

Gaandeweg werd duidelijk dat dit geenszins de bedoeling was. Inwoners met ideeën voor onderwerpen moesten teleurgesteld worden. De opzet van de avond begon te voelen als een dictaat. De onderwerpen werden verdeeld over vijf statafels (c.q. eilandjes) In rondes van 15 minuten gingen inwoners in gesprek met raadsleden over vier vastomlijnde onderwerpen gekozen door de raad: woningbouw, sluipverkeer, onderhoud groen en doorontwikkeling bedrijventerrein Homburg en één van de onderwerpen aangedragen door inwoners: voorzieningsgebied Beesd. 

Er was geen ruimte voor bewonersplatform Beesd voor elkaar om duiding te geven aan de onderwerpen. Op alle onderwerpen zijn inwoners samen met het College en verantwoordelijke ambtenaren gestaag bezig met het uitvoeren van ideeën en plannen. Deze duiding had de nodige ruis, onbegrip en deceptie bij aanwezigen kunnen voorkomen. Vragen van inwoners werden onbeantwoord achtergelaten met geen duidelijke toezegging wanneer een terugkoppeling verwacht kon worden.

Het verloop van de avond past in deze tijd. Hap snap in gesprek met elkaar. Betrokkenheid en zorgvuldigheid doen er niet toe. Wat was het doel van de avond? “Waarom zijn ze eigenlijk langsgekomen?”, merkte iemand op. Er is deze avond een fundamentele denkfout gemaakt. De gekozen raadsleden vertegenwoordigen de inwoners, samen zijn zij het hoogste bestuurlijk orgaan. 

In verschillende kernen hebben inwoners de krachten gebundeld om samen goede dingen te doen voor hun dorp of stad. Met het geen rol van betekenis geven ondermijnt de raad de inzet en inspraak van inwoners en bewonersplatformen en verliest zij haar mandaat.

Ik las ergens ‘De democratie is haar burgers kwijt, terwijl wij enorm aan de bak moeten’

Joanne Bredero

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app