• De kerk in Heesselt in voorgaande jaren tijdens 4-5 mei.
• De kerk in Heesselt in voorgaande jaren tijdens 4-5 mei. Foto: Esther de Bruijn

Bevrijdingsdag in West Betuwe

zondag 5 mei 2024 11:00 tot 21:00

WEST BETUWE • Bevrijdingsdag wordt binnen West Betuwe op meerdere plekken gevierd. Hier is een overzicht van de activiteiten.

Beesd

In de morgen wordt er een Hap & Trap tocht georganiseerd. Bij de start ontvangt iedereen een routekaart en een knipkaart. De routekaart wijst de weg en de knipkaart geeft toegang tot versnaperingen onderweg. De tocht begint om 11:00 uur op het dorpsplein van Beesd.

‘s Middags vanaf 13:00 uur begint het Gebr. Tuller Beesd Bierfest op het dorpsplein van Beesd.

Est

In Est begint Bevrijdingsdag al vroeg. Op 4 mei om 21:00 uur is er een feestavond in de feesttent aan de Dorpsstraat in Est.

Geldermalsen

Bij Schenkerij De Beurs zijn tussen 14:00 en 18:00 uur liedjes uit de bevrijdingstijd te beluisteren. Deze muziek wordt verzorgd door ‘The 101st airborne museum Bastogne’. Ook kan men vanaf 14:00 uur oude legervoertuigen op de Markt te bewonderen.

Heesselt

In Heesselt is zoals eerder al vermeld is veel te doen. Wethouder Jacoline Hartman opent om elf uur na een korte kerkdienst de dag. Er is een podcast te beluisteren, door kinderen gemaakt. Men kan met zelfbenoemd ‘torengek’ Pieter van der Schoot de middeleeuwse duiventoren beklimmen. Er is de audiotour over het sfeervolle kerkhof en er komen dichters langs. Rond het middaguur stopt een stoet met oldtimers uit de oorlog. Bestuurders en passagiers schuiven aan bij de buurttafel met bevrijdingsbroodjes, zelfgemaakte soep en Eritrese hapjes.

De kerk hangt vol zelfgemaakte Vrijheidsrokken, naar een idee van verzetsstrijder Mammie Mies, Mies Boissevain-Van Gennep. Na de oorlog was er niks, maar met restjes stof kon men kleurige rokken maken. Er zijn nieuwe rokken maar ook een uit 1948, gemaakt door de Plattelandsvrouwen van Ophemert en Zennewijnen. Samen met de schilderijen van Paul Parren hangt het kerkje behoorlijk vol. Zijn werk laat een wereld zien die ons dagelijks via media bereikt en die zowel fascinatie als afschuw oproept.

‘s Ochtends geeft Bert van den Brink een concert op het authentieke Knipscheerorgel. Na de lunch treedt Mile Lukic aan met zijn opzwepende en melancholische Balkanliedjes. De dag wordt afgesloten door de lokale River Folk Sideshow met liedjes en verhalen. Ook is er theater van Dinie van Oorts T-jater.

Vuren

Om 11:30 uur wordt het bevrijdingsvuur aangestoken op het dorpsplein. Daarna is er vanaf 11:40 uur een bevrijdingslunch in ‘De Koels’.