Suitbertuskerk Buurmalsen
Suitbertuskerk Buurmalsen Foto: Karine van Drunen

Sarcofagen kijken

zaterdag 18 mei 2024 14:00 tot 16:00

14:00, Buurmalsen, kerk van Buurmalsen. Zaterdag 18 mei organiseert de Historische Kring West-Betuwe een mini-excursie. 

Graag van tevoren aanmelden via via info@hkwb.nl. Voor leden gratis, niet-leden betalen vijf euro.

De kerk van Buurmalsen heeft in de afgelopen decennia heel wat geheimen prijsgegeven. Zo werd veertig jaar geleden, bij de restauratie, duidelijk hoe de kerk is uitgegroeid van een klein stenen kerkje zonder toren tot de kerk die we nu kennen. Bij die restauratie is ook duidelijk geworden dat er naast de al bekende muurschilderingen op heel veel plaatsen nog meer schilderingen zijn, secco’s die nu nog verborgen zitten onder een dikke laag witkalk. Ze wachten al eeuwen op blootlegging en conservering.

Dezelfde restauratie heeft ook geleid tot de ontdekking van een complete sarcofaag. Die is gelicht en staat nu op de vloer van de toren, ongeveer op de plaats waar hij aanvankelijk onder de grond stond. De sarcofaag blijkt niet de enige te zijn geweest. Onderzoek in het afgelopen jaar heeft laten zien dat er meer moeten zijn geweest. Dat blijkt onder meer uit de vele sarcofaagdeksels, waarvan er meerdere een tweede leven hebben gekregen als altaarsteen.

De mini-excursie bestaat in feite uit twee rondleidingen. Bij de ene zullen het gebouw en de schilderingen centraal staan, bij de andere de sarcofagen, hun gebruik en hergebruik. Halverwege de excursie zullen de gidsen, Dick van Maaswaal en Hans Tevel, van groep wisselen zodat ieder de twee rondleidingen kan bijwonen.